U Gornjem Viduševcu svečano je obilježena 27. obljetnica predaje poraženog 21. korpusa

Jedan od najupečatljivijih simbola Oluje

277

U Gornjem Viduševcu svečano je obilježena 27. obljetnica predaje poraženog 21. korpusa vojske tzv. srpske krajine Hrvatskoj vojsci, čime je službeno završena oslobodilačka Vojno redarstvena operacija Oluja u kolovozu 1995.

Sam čin predaje smatra se konačnom pobjedom Hrvatske vojske te je jedan od simbola završetka Domovinskog rata i oslobođenja okupiranih dijelova Republike Hrvatske.

Dana 8. kolovoza 1995. zapovjednik 21. kordunskog korpusa pukovnik Čedo Bulat predao je Korpus  hrvatskom generalu Petru Stipetiću.

Danas se u Glini prisjećamo završetka veličanstvene VRO Oluja, istaknuo je gradonačelnik Grada Gline Ivan Janković:

“Glina – simbol, Glina u kojoj je skladana hrvatska himna, Glina koja je napadnuta samo nekoliko sati nakon proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske 26. lipnja 1991. godine, Glina kao simbol početka i završetka Domovinskog rata. Četiri godine progonstva, ali četiri godine zajedništva i na kraju pobjede!”

Izaslanik predsjednika Vlade RH, zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić naglasio je da je riječ o mjestu gdje se stvarala povijest i oslobađala Domovina:

“Divan je osjećaj stajati ovdje danas pred vama, na slobodnom tlu, biti svoj na svome. Upravo na mjestu na kojem je agresor natjeran priznati da je ovo slobodna, neovisna Republika Hrvatska. Lili su krv najbolji među nama, najbolji hrvatski sinovi. Svojom plemenitom hrabrošću stavljali su svoje živote na raspolaganje Domovini, polagali ih na njen Oltar, pobijedili sve opasnosti, prešli sve prepreke na putu do slobode. Nijedna žrtva nije bila uzaludna, nijedna pobjeda nepotrebna, ali pobjeda svih pobjeda bila je predaja 21. korpusa potpisana na haubi jednog automobile. Ovdje je ovjerena hrvatska putovnica za mir, slobodu i demokraciju.”

Svečanosti  je nazočila izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora gradonačelnica Grada Petrinje Magdalena Komes koja je naglasila da ovakvim okupljanjima ukazujemo na jedan od najznačajnijih događaja iz slavodobitnog Domovinskog rata.

“Danas se prisjećamo velike završne pobjede i predaje neprijateljske vojske. Uz podizanje hrvatskog stijega u Kninu, jedan je to od najupečatljivijih simbola Oluje i potvrda čistoće pobjede Hrvatske vojske nad snagama neprijatelja. Postupanje prema neprijateljskim agresorskim postrojbama potvrdilo čistoću časti Hrvatske vojska, koja je i u nadmoći prema neprijatelju koji se predaje, pristupila prema svim časnim, ratnim običajima.“

Svečanosti su nazočili i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske brigadir Siniša Šimćev, izaslanik ministra hrvatskih branitelja državni tajnik Stjepan Sučić, roditelji i članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja, članovi brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata i drugi gosti.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime