U Grabovcu Banskom obilježena 77. obljetnica prve oružane akcije banijskih partizana i grabovačke tragedije

217

U Grabovcu Banskom održana je svečanost povodom 77. obljetnice prve oružane akcije banijskih partizana i 77. obljetnice grabovačke tragedije 24.-26.07.1941.

Obilježavanje su organizirali Udruga antifašističkih boraca i antifašista u suradnji sa Srpskim narodnim vijećem uz pokroviteljstvo Grada Petrinje i Sisačko – moslavačke županije.

Svečanosti koja je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika nazočili su potpredsjednica Udruge antifašističkih boraca i antifašista Petrinje – Zrinka Čorić, gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović sa suradnicima, zamjenik župana iz reda srpske nacionalne manjine Dušan Bjelajac, zamjenica gradonačelnika Grada Gline Branka Bakšić, predsjednik izvršnog odbora SDSS-a Boris Rkman te ostali uzvanici.

Predsjednica Udruge antifašističkih boraca i antifašista Petrinje Zrinka Čorić otvorila je svečanost pozdravivši sve prisutne te pročitala Rješenje iz Registra kulturnih dobara Republike Hrvatske u kojem se navodi kako je spomen obilježje u Banskom Grabovcu kulturno dobro i upisuje se na listu zaštićenih kulturnih dobara.

Gradonačelnik Dumbović obratio se riječima kako nama svima naša europska budućnost mora biti jasna, čista i bez ikakvih zabluda o vlastitoj prošlosti i sloboda čovjeka mora biti na prvom mjestu.

Zamjenik župana iz reda srpske nacionalne manjine Dušan Bjelajac naveo je kako je tada u prošlosti ljudska energija bila usmjerena činiti zlo te se nada da se to zlo više neće vratiti.

Predsjednik Izvršnog odbora SDSS-a Rkman zahvalio je svim prisutnima što su se odazvali ovoj svečanosti u ovako velikom broju.

Obilježavanje obljetnice nastavljeno je uz nastup kulturno umjetničkih društava “Partizanski zbor” ZUABA Zagreb, KUD “Zvuci Banije” Jabukovac te nastup Duška Bojčetića.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here