U Hrvatskoj Dubici obilježena 26. obljetnica vojne operacije Una ’95

Akcija koja je imala ogroman značaj u vojnom i političkom kontekstu za integritet cjelovite Republike Hrvatske

87

U subotu, 18. rujna 2021. godine Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade “Gromovi” obilježila je 26. obljetnicu vojne operacije “Una 95” u spomen na poginule hrvatske branitelje. Prigodna komemoracija održana je kod spomenika poginulim braniteljima 2. gardijske brigade “Gromovi”.

Na svečanoj komemoraciji u povodu 26. obljetnice akcije Una 95 kod spomenika poginulim braniteljima u Hrvatskoj Dubici položeni su vijenci i upaljene svijeće, a nazočile su obitelji poginulih branitelja, izaslanstvo Udruge obitelji poginulih hrvatskih branitelja, Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade “Tigrovi”, Udruga 1. bojne 2. gardijske brigade “Crne mambe”, izaslanik ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika vlade RH Tome Medveda državi tajnik Minstarstva hrvatskih branitelja Špiro Janović, izaslanik ministra obrane Marija Banožića zamjenik zapovjednika hrvatske kopnene vojske general bojnik Tihomir Kundid, izaslanstvo MUP- a, Franjo Juranović, zamjenik načelnika Općine Dvor, načelnica Općine Hrvatska Dubica Ružica Karagić sa svojim suradnicima, a kod spomenika poginulim braniteljima u Hrvatskoj Dubici zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić je rekao:

“Mi u Hrvatskoj volimo reći da je rat u Hrvatskoj završio Operacijom Oluja, ali one političke i druge okolnosti koje su bile bitne za cjelokupno oslabađanje Republike Hrvatske nastavljene su kako ba vonom, tako i na političkom planu. Hrvatski branitelji koji su poginuli u akciji Una 95 ne smiju nikako biti zaboravljeni, trebamo ih se svake godine sjećati i davati im posebni pijetet. Ova akcija imala je ogroman značaj u vojnom, posebice u političkom kontekstu da bismo danas imali cjelokupnu Republike Hrvatske i integritet na cijelom području. Sisačko-moslavačka županija će iz godine u godine poštovati, njegovati i pomagati obilježavanje akcije Una 95.”

Nakon službenog dijela komemoracije služena je sveta misa za poginule, umrle i nestale “Gromove” te sve hrvatske branitelje u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Hrvatskoj Dubici koju je predvodio velečasni Željko Jurković.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime