U Kotar šumi odana počast brigadiru Stjepanu Grgcu

Obilježena godišnjica pogibije legendarnog zapovjednika

672

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Kotar šumi na području grada Petrinje 4. kolovoza odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima i zapovjedniku 57. brigade Hrvatske vojske „Marijan Celjak”, brigadiru Stjepanu Grgcu.

Jedan od legendarnih zapovjednika 57. brigade Stjepan Grgac poginuo je 4. kolovoza 1995. godine u neprijateljskoj zasjedi u Kotar šumi, a na tom je mjestu godinu dana kasnije  otkriven spomenik s njegovim poprsjem i spomen pločom s imenima 10-orice stradalih hrvatskih branitelja u Oluji na ovom području, šestorice pripadnika 57. brigade „Marijan Celjak”, trojice iz 2. gardijske brigade „Grom” i jednog iz 12. domobranske pukovnije.

Predsjednik Udruge ratnih veterana 57.SAMB-a Željko Srpak zahvalio je svima na dolasku te ispričao tko je zapravo bio Stjepan Grgac:

„Bio je suborac! Sjećanja što su dalja, to se teže prihvaćaju jer vraćaju u ta vremena, godine čine svoje, čovjek postane malo pekmezast pa to teže pada.”

Izaslanstvo Grada Petrinje predvodila je gradonačelnica Magdalena Komes:

„Danas kada vodimo bitku za opstanak našeg voljenog grada, grada Petrinje, prisjećamo se i dajemo zahvalnost svim hrvatskim braniteljima, naročito onima koji su dali svoj život da danas ovu bitku vodimo u slobodnoj i demokratskoj Hrvatskoj. Neka žrtva brigadira Grgca i njegovih suboraca bude poticaj današnjim generacijama za ostanak u gradu Petrinji i za borbu za bolju budućnost i za ostanak života u Petrinji“.

Zajedničku molitvu nakon ceremonije predvodio je trajni đakon Vjekoslav Uvalić.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća, u kapeli svetog Roka u Petrovcu služena je sveta misa za sve poginule hrvatske branitelje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime