U sklopu Susreta braniteljica Republike Hrvatske, koji je ove godine 2. lipnja održan u Petrinji, u Mošćenici je svečano otkrivena ploča s nazivom Trg hrvatskih braniteljica.

Prvi je ovo trg u Hrvatskoj posvećen hrabrim ženama, hrvatskim braniteljicama,  a ploču  s njegovim nazivom otkrili su Marija Dumbović, hrvatska braniteljica i majka poginulog hrvatskog branitelja te Darinko Dumbović, gradonačelnik Petrinje i inicijator dodjele naziva ovog trga.

Susret hrvatskih braniteljica organizirao je, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva hrvatskih branitelja, Sisačko-moslavačke županije i Grada Petrinje, Klub Žena Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata  – ogranak Petrinja čija je predsjednica Vera Jurčević izrazila zadovoljstvo što su se braniteljice okupile ove godine upravo u Petrinji, a naročito su ponosni što su hrvatske braniteljice ovom prigodom dobile i svoj trg.

„Većina branitelja i braniteljica su po završetku Domovinskog rata skinuli odore i vratili se na svoja radna mjesta. Još dan danas mnogi rade i doprinose svojim znanjem boljitku ovog društva. Nažalost, izloženi smo tome da se u medijima često piše o braniteljima kao o nekom privilegiranom sloju ljudi. Ako porazgovarate s njima, posebice ženama, vidjet ćete da puno njih još dan danas rade, a u ratu su provele pet godina. Govori se o broju od 23 060 braniteljica. U Uredu za obranu Petrinja bilo ih je 162. Ima ih strahovito puno, ali su samozatajne, nema ih dosta i na Zavodu za zapošljavanje, a neke su i u mirovinama koje su nikakve“, kazala je Jurčević.

Dobar dio hrvatskih braniteljica danas nažalost teško živi. Posvjedočila nam je to i Vesna Boban, danas umirovljenica, nekad pripadnica 4. gardijske brigade. Stoga im susreti poput ovih puno znače.

VEZANE VIJESTI
Glina po drugi put ponosni domaćin Line višebojca

„Ovi susreti mi osobno puno znače, jer smo mi stavljene u niži rang pa me ovakvi susreti raduju jer se upoznajemo, družimo, dijelimo iskustva. Žene su to koje su ostavile puno toga kod kuće i otišle tamo gdje je tada trebalo otići. Danas neke muku muče sa zdravljem, poslom, stambenim pitanjem. Puno je problema koji nisu riješeni. I sama sam bolesna. Ima puno takvih situacija. I onda živiš od godine do godine i čekaš priliku da vidiš što se dogodilo i je li se nešto promijenilo“ rekla je Boban.

Da susreti braniteljicama znače jako puno, potvrdila nam je i Božena Šimek Šuplika iz Varaždina, bivša pripadnica 7. gardijske brigade.

„Jako se veselim što se događa nešto vezano za žene. Ovo je treći ovakav susret, a ako Bog da, nadam se da ćemo se naći i dogodine. Ovo je jako važno, moramo malo promovirati žene. Ja se osobno vrlo trudim oko toga, ali žene su se nekako povukle u sebe i teško ih je dobiti na ovako nešto. Zato se beskrajno zahvaljujem svima ovima koje su danas došle. Do sad nam je bilo lijepo, vjerujem da će nam tako biti i dalje“, poručila je Šimek Šuplika.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, od kojeg je krenula inicijativa za imenovanjem Trga hrvatskih braniteljica, podsjetio je kako su hrvatske braniteljice dale ogroman doprinos u Domovinskom ratu te kako zaslužuju imati svoj trg kao jednu veliku, trajnu vrijednost.

VEZANE VIJESTI
Gradonačelnik Petrinje čestitao Uskrs pravoslavnim vjernicima

„Danas kada pogledamo hrvatsku braniteljicu i kada pogledamo sve ono što su žene kao, ne samo žene, već i žene ratnice, žene koje su i u obitelji, koje su u Domovinskom ratu bile stupovi i nositelji, ne samo društva, nego i svega što smo doživjeli, kroz svaku pomoć, one su bile ovdje. To sam osjetio ovdje ’90-ih u Mošćenici i Petrinji. Na jednoj od skupština sam razmišljao kako nisam čuo da igdje u Hrvatskoj ima trg s imenom hrvatskih braniteljica. I tako je došlo do te ideje koja je sada i ostvarena. Danas je u Mošćenici veličanstveno! Ja sam ponosan na sve ono što smo napravili u Domovinskom ratu, ponosan sam na Petrinju, na Mošćenicu i danas treba jasno dati do znanja da je žena u društvu uvijek, pa i u ratu, imala ono što je najvažnije, hrabrost i odvažnost. I možda je to za nas muškarce ponekad to bilo nepojmljivo“, rekao je Dumbović.

Sjećanja na Domovinski rat i ratna događanja na žrtve, kojih je samo na području Petrinje bilo više od 580, još su živa i ne smiju biti zaboravljena, a veliku ulogu i ogroman doprinos u obrani domovine i njenom oslobađanju, uz hrvatske branitelje, dale su i žene, hrvatske braniteljice, kazao je župan Ivo Žinić, izaslanik predsjednice RH.

„Još su svježa sjećanja na ta ratna događanja i teško je, bar dok je ova generacija koja je to proživjela živa, zaboraviti te teške trenutke. Ali niti ne smijemo zaboraviti, naročito nikada ne smijemo zaboraviti naše poginule i nestale, poglavito branitelje koji su zaslužni za stvaranje naše države. Sjećam se postrojbi i naših braniteljica. U gotovo svim postrojbama bile su, doduše u manjem broju, ali ravnopravni borci i ratnici, ne samo u onim logističkim i potpornim postrojbama, bile su čak i na prvoj crti. Tim hrabrim braniteljicama moram iskazati zahvalnost. Često puta kad spominjemo  branitelje, ni ne sjetimo se da su tu bile i naše braniteljice. Drago mi je da je danas u Petrinji došao ovako veliki broj braniteljica iz čitave Hrvatske te da će se kroz ovo druženje spomenuti svih onih teških, ali i lijepih trenutaka u Domovinskom ratu“, kazao je Žinić.

VEZANE VIJESTI
Marinbrod: malo mjesto vrijednih ljudi

Dodajmo kako su nakon otkrivanja ploče Trga hrvatskih braniteljica, kod spomenika Predragu Matanoviću i suborcima položeni vijenci i zapaljene svijeće, a zajedničku je molitvu predvodio đakon Vjekoslav Uvalić, inače duhovni savjetnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja. U Župnoj crkvi Svetog Lovre u Petrinji služena je Sveta misa za sve poginule, nestale i umrle hrvatske braniteljice i branitelje koju je služio don Ivan Borić, policijski kapelan Policijske uprave sisačko-moslavačke, a u Hrvatskom domu u Petrinji održana je svečana akademija. Sve je pratila izložba “Žena-majka-ratnica” te taktičko-tehnički zbor Hrvatske vojske iz petrinjske vojarne „Pukovnik Predrag Matanović“ koji su građani imali prilike razgledati na gradskom rukometnom igralištu.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here