VIDEO U općini Dubrava predstavljen projekt “Naš plavi svijet”

Osnivanje treće životne zajednice osoba iz sprektra autizma

122

U Kulturnom centru u Dubravi održano je prvo predstavljanje projekta “Naš plavi svijet” – Osnivanje treće životne zajednice osoba iz sprektra autizma.

Predsjednik Udruge za autizam Zagreb Igor Ružić, brat osobe s autizmom, pojasnio je rad Udruge: “Riječ je o roditeljskoj udruzi, roditelja koji imaju djecu s poremećajem iz spektra autizma. Iako su svi roditelji svjesni da će jednog dana morati doći do neke vrste odvajanja, žele da do toga ne dođe na način kako institucije funkcioniraju. Roditelji su rekli da žele nešto bolje za svoju djecu i da će tu nešto napraviti.”

Profesorica Jasmina Frey Škrinjar, dugogodišnji član i velika prijateljica Udruge, približila je pojam autizma: “Autizam je razvojni poremećaj koji nastaje vrlo rano. Najmarkantnije karakteristike autizma su poteškoće u komunikaciji. Ne samo govor, već kompletna percepcija. Poremećaje iz spektra autizma imamo od onih osoba koje neće nikada progovoriti do onih za koje volimo reći da su genijalci.”

U partnerstvu s Općinom Dubrava ostvaruje se dio projekta, uređenje senzornog  parka za djecu s poteškoćama u razvoju i osobe sa invaliditetom u samom središtu općine Dubrava.

Načelnik Općine Tomislav Okroša pohvalio je župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića koji je uvijek imao razumijevanja za rad Udruge za autizam, ali i na ustupljenoj zgradi područne škole u Vukšincu 30 godina na korištenje: “Ovim projektom će zaživjeti u punom sjaju, kako zgrada u Vukšincu, tako i naš park u centru mjesta koji će se financiranjem iz dijela projekta za aktivnosti na otvorenom urediti kao jedan moderan senzorički park za korištenje članovima Udruge, ali i svim stanovnicima općine Dubrava. Posebno mi je drago što sam bio uključen u projekt od samog početka. Ovo je jedna velika priča, priča od 8,2 milijuna kuna, Koliko je odobreno iz EU fondova.”

Okroša je izrazio nadu da će sve biti izgrađeno u rokovima i da će zasjati moderna treća životna zajednica koja će biti na korist svim osobama iz spektra autizma koje budu ovdje obitavale.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u 100 postotnom iznosu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here