U Petrinji obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Na Gradskoj tržnici dijelili promotivne letke i ostale materijale o postupanju u slučaju nasilja

113

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, članice Centra za žene Adela su, u suradnji s Policijskom postajom Petrinja i Centrom za socijalnu skrb, 19. rujna na Gradskoj tržnici u Petrinji organizirali javnu akciju, podjelu promotivnih letaka i ostalog materijala o postupanju u slučaju nasilja u obitelji.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Hrvatskoj se obilježava 22. rujna, u znak sjećanja na ubojstvo triju žena koje se 22. rujna 1999. godine dogodilo na zagrebačkom Općinskom sudu.

Predsjednica Centra za žene Adela Senka Filipović podsjetila je kako u sklopu Centra djeluje sklonište za žrtve obiteljskog nasilja te Savjetovalištu u Sisku u Kranjčevićevoj 6 u kojem nude besplatnu pravnu i drugu pomoć, a imaju i SOS telefon 044/888 – 888.

„Žrtvama nasilja osiguravamo smještaj, podmirivanje osnovnih životnih potreba, pružamo im stručnu pomoć te svu ostalu potrebnu pomoć kako bi ostvarile svoja prava i kako bi zaštitile svoje živote i živote svoje djece od nasilnika. Žrtve nasilja često zbog srama ili straha ne prijavljuju nasilje. Nasilje nije samo fizičko, to je i psihološko, verbalno, ekonomsko i seksualno nasilje. Pozivamo žrtve da se jave, neka prijave nasilje, ne treba ih biti sram ili strah, pomoći ćemo im. Nije lako, žrtva je često sama u svoja četiri zida, prepuštena na milost i nemilost nasilniku. Mi se obraćamo žrtvama i kažemo im javite nam se, tu smo zbog vas, pomoći ćemo vam“.

Kontakt policajac Goran Pejnović istaknuo je kako ova akcija nije tek puko dijeljenje promotivnih materijala, već je to način da se žrtvama pomogne te javnost osvijesti o ovom problemu.

„Kod nas je još uvijek prisutan oblik neprihvatljivog načina ponašanja prema ženama i unutar obitelji, dakle nasilje u obitelji. Nažalost, događa se i da žene smrtno stradaju. Uz sve aktivnosti koje provodimo, ipak se događaju i takve stvari. Međutim, ne odustajemo. Želimo javnost osvijestiti da ovaj problem još uvijek postoji u našem društvu i želimo ih senzibilizirati da, ukoliko imaju nekakva saznanja, mogu se uključiti i pomoći tim žrtvama“.

Akciju je, kao i svake godine do sada, podržao petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović  koji je izrazio zadovoljstvo što je Grad Petrinja partner Centru za žene Adela koji skrbi o ženama te o svim onim skupinama koje su nažalost fizički ugrožene.

„Svaki dan se moramo boriti protiv nasilja nad ženama. Zahvaljujem se Centru za žene Adela koji pokazuje veliki senzibilitet. Naša policija je također ovdje i oni odrađuju svoj dio posla. Nasilje je prisutno i nasilnici su među nama. Svaki dan se događa svuda oko nas, a još uvijek se na njega slabo reagira. Moramo stvoriti bolje uvjete kako bi Centar za žene Adela imao više financijskih sredstava. Moramo se svi zauzeti da se nasilje ne tolerira i da se kažnjava što više“.

Zaključio je da policija odlično odrađuje svoj posao, no da negdje u sustava nakon toga „zapinje“ onaj dio gdje se svi oni koji su napravili nasilje nad nevinima i slabijima od sebe moraju strože kažnjavati.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here