U prigodi Dana općine otvoren novouređeni trg u Mariji Gorici

192
Foto Zgž

U sklopu proslave Dana općine, Dana OŠ Ante Kovačića i Dana župe Blažene Djevice Marije, u Mariji Gorici je otvoren novouređeni gorički trg. Pod zaštitom je Ministarstva kulture te zajedno s crkvom Blažene Djevice Marije i zgradama stare škole i knjižnice čini nedjeljivu kulturnu cjelinu. U uređenje trga uloženo je 5,3 milijuna kuna, najviše iz Europskoga poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, kroz Program ruralnog razvoja RH, navodi se na stranici Zagrebačke županije.

Foto Zgž

Svečanost otvorenje novouređena trga bila je prigoda da načelnica Općine Marica Jančić podsjeti i na druge realizirane projekte.

Foto Zgž

„Uz potporu Vlade RH, Zagrebačke županije, ministarstava i fondova EU ostvarili smo više nego smo očekivali! Imali smo snage i volje i mnoge projekte uspješno smo priveli kraju, no nismo se umorili. Imamo puno planova, želja i potreba“, istaknula je Jančić. Rekla je da je u sve projekte racionalno usmjeravan proračunski novac, vodeći se pritom potrebama maloga čovjeka i povećanja kvalitete života na svim razinama.

Foto Zgž

U uređenje goričkoga trga, podsjetio je zamjenik župana Ervin Kolarec, Zagrebačka županija uložila je 500.000 kuna, kojima je sufinancirana tzv. domaća komponenta, odnosno obveza Općine u financiranju projekta.

„Županija kvalitetno surađuje s općinama i gradovima kako bi život u ruralnim prostorima bio što kvalitetniji i bolji. U sinergiji s Vladom RH možemo u ovom mandatnom razdoblju, kroz kapitalne projekte, puno napraviti za naše žitelje, posebno za mlade kako bi ostali živjeti u svojim sredinama“, rekao je Kolarec.

Svečanosti je prisustvovala i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, rekavši da ovakvi projekti doprinose „brisanju granica između ruralnog i urbanog“. Posebno je istaknula učinke Programa ruralnog razvoja na području Zagrebačke županije. Rekla je da je iz ovoga Programa ugovoreno projekata ili financirano potpora u vrijednosti od 854 milijuna kuna.

„Spomenut ću posebno programe i projekte gradnje društvene i komunalne infrastrukture. Na području Zagrebačke županije ugovoreno je 14 dječjih vrtića u vrijednosti 46 milijuna kuna i deset nerazvrstanih cesta u vrijednosti 33 milijuna kuna. Posebno vesele projekti koji se odnose na razvoj malih gospodarstava, posebno potpore mladima za uspostavu i razvoj gospodarstva i potpore za razvijanje novih djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu“, rekla je ministrica.

Prisutni su također bili gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš, te izaslanik predsjednika Sabora RH, saborski zastupnik Mato Čičak.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime