U sisačkoj knjižnici otvorena izložba “Moj komadić zemlje”

418

U Narodnoj knjižnici i čitaonici „Vlado Gotovac“ u Sisku večeras je otvorena izložba “Moj komadić zemlje: kad je priroda suradnik – priče 14 poljoprivrednika iz Hrvatske“. Održivi način na koji poljoprivrednici obrađuju zemlju zasniva se na generacijama čuvanom znanju i kulturnoj baštini. Sve veće napuštanje ruralnih sredina i poljoprivrede dovodi ne samo do gubitka tradicijskog znanja, već i do gubitka vrijednih staništa i vrsta. S ciljem jačanja javne svijesti o značaju uloge poljoprivrednika u očuvanju prirode i tradicije osmišljen je projekt „Najdraža mjesta – Umreženi trening za podršku održivom ruralnom razvoju u Hrvatskoj” koji je javnosti predstavljen putem ove izložbe. Prikazani poljoprivrednici potječu iz različitih regija Hrvatske: od Međimurja do južnodalmatinskih otoka te od Istre do Slavonije. Bave se pčelarstvom, proizvodnjom bučinog ulja, uzgojem autohtonih sorti povrća i voća, uzgojem izvornih pasmina stoke, proizvodnjom tradicionalnih sireva, sakupljanjem tartufa i čajeva, proizvodnjom brašna na staroj vodenici i mnogim drugim granama poljoprivrede. Raznolikost njihovih proizvoda, tradicije, podneblja i narječja, podudara se s bogatom bioraznolikošću prirode koja ih okružuje i koju svojim radom štite.
Izložba je putujuća, a sastoji se od niza fotografskih i tekstualnih portreta poljoprivrednika koji žive i rade unutar zaštićenih područja. U Sisak je doputovala jer je jedan od sudionika Željko Zebić iz Lonje. On se na području parka prirode Lonjsko polje bavi uzgojem krava i konja. Život poljoprivrednika je, kaže Željko, dosta naporan, iako ovako na fotografijama sve izgleda idilično…

TON

Na otvorenju izložbe nazočila je i zamjenica sisačko-moslavačkog župana, Anita Sinjeri Ibrišević koja je naglasila kako ova izložba šalje poruku o suživotu čovjeka i prirode….

TON

Izložba Moj komadić zemlje, koju prati i prigodna brošura s opširnijim informacijama o poljoprivrednicima, izvornim citatima na temu njihovog odnosa prema zemlji koju obrađuju, važnostima prirode i tradicije u njihovom životu i zapaženim promjenama u krajoliku, opisima lijepih i teških strana poljoprivredne struke te mnogih drugih tema, može se u Odjelu za odrasle Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac u Sisku pogledati sve do 8. veljače.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime