U Sisku otvorena izložba “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu”

36

“Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” – naziv je likovne izložbe oca i kćeri Ivice i Kristine Mareković, koja je u petak navečer otvorena u sisačkom Velikom Kaptolu, sjedištu Sisačke biskupije.

Tom se izložbom nastavlja tematska izložba kojom već deset godina, svake godine s novim autorima na istu temu, obilazi hrvatske gradove. Na poticaj rektora Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca, vlč. Antuna Sente, za sisačku su izložbu kao autori odabrani i sisački akademski slikari. Oni su, u relativno kratkom roku, posebno za ovu prigodu, nacrtali dvadesetak ulja na platnu koji prikazuju hrvatske svece i blaženike.

“U ovim se radovima osjeća likovni i duhovni zanos. Umjetnici su, svako na svoj način, prikazali svece i blaženike, što je od njih tražilo nešto više ljudske odgovornosti. Naravno da su si umjetnici mogli uzeti nešto više slobode u prikazu osoba iz iz davnih vremena, ali je nešto teže i odgovornije bilo portretirati suvremenike. Autori su kroz element duhovnosti s njima komunicirali. Zbog toga možemo reći da ovo nije puka izložba portreta, već poziv na dijalog s osobama koje slike prikazuju”, rekao je na otvorenju izložbe likovni kritičar, prof. Stanko Špoljarić.

Ivica Mareković, inače poznatiji kao pejzažist, rekao je kako se morao detaljnije upoznati s nekim razdobljima povijesti hrvatskog naroda iz kojeg potječu osobe koje je crtao, ali i njihovim životom. Njegova kćer Kristina, također akademska slikarica prvi put se, kako je rekla, sastala sa sakralnim temama. U svakom slučaju, za nju je to bio novi izazov i novo iskustvo.

Izložbu je proglasio otvorenom sisački biskup Vlado Košić, koji je podsjetio da je i u Sisku živio jedan svetac, Sveti Kvirin, koji je danas zaštitnik grada i biskupije.

Izložba, koja je postavljena u dvorani koja nosi ime “Juran i Sofija”, jer je u njoj 1839. godine izvedena istoimena, prva kazališna predstava na hrvatskom jeziku Ivana Kukuljevića Sakcinskog, obići će još neke gradove.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here