U prostoru Osnovne škole „Braća Bobetko“ u Sisku 26. ožujka je održana 5. modelarska liga na kojoj je ove je godine sudjelovalo 40 učenika iz 19 osnovnih škola Sisačko-moslavačke županije i dva učenika iz Centra tehničke kulture.

Ana Majić, predsjednica Županijskog povjerenstva za Modelarsku ligu istaknula je kako ih veseli što iz godine u godinu raste broj učenika koji sudjeluju na ovom  natjecanju.

„Mi smo počeli 2014. sa sedam škola, s tim da smo jedna kolegica i ja dovele još po dvije ekipe. Znači nas je bilo troje – četvero učitelja i to je bio taj jedan entuzijazam. Ovo je natjecanje koje organizira Hrvatska zajednica tehničke kulture na državnoj razini, a na nižima, konkretno ovoj smo mi, Županijska zajednica udruga pedagoga koje provodi natjecanje. Od državne zajednice smo dobili zadatak i sav potreban materijal, a naša se Županija pobrinula za sve ostalo, prijevoz učenika, hranu i piće“, rekla je Majić te dodala kako na natjecanju nema pismenih testova, već je riječ o praktičnom radu. Zadatak je za sve isti i učenici ga izvode u parovima.

„Dosadašnjih godina su svi uspjeli završiti rad do kraja. Neki su možda malo sporiji ili nisu dovoljno uvježbani, ali uglavnom svi završe i vrate se u svoje škole zadovoljni jer su napravili tehničku tvorevinu koja ima svoju uporabnu vrijednost . To djecu raduje. I u nastavi kada izrade nešto oni su zadovoljni jer se to može koristiti“, ustvrdila je Majić.

Modelarsku je ligu svečano otvorila predsjednica Županijske skupštine Sisačko – moslavačke županije Ivanka Roksandić koja je naglasila kako Županija prati sva učenička natjecanja pa tako i ovo.

„Drago nam je što svake godine, a ovo je peta modelarska liga na nivou Sisačko-moslavačke županije, sve se više i više ekipa prijavljuje. Ove je godine prijavljeno 19 ekipa iz 18 osnovnih škola i dvije koje djeluju i rade kao modelari u Centru za tehničku kulturu u gradu Sisku. Ovo je možda i prvi korak na kojem učenici spoznaju važnost, ne samo modelarstva, već uopće bavljenja tehnikom. Među njima su vjerojatno budući inženjeri i tehničari na kojima zaista, a to stalno ističemo, počiva i razvoj gospodarstva, ne samo u našoj Županiji, nego i u cijeloj lijepoj našoj. Moram napomenuti da se stoga godinama zalažemo, naši pedagozi tehničke kulture i centri i Zajednica tehničke kulture, da se jedan sat tehničkog odgoja, koji je u ovom trenutku u nastavnom programu, proširi“, kazala je Roksandić.

Najbolji par s ovog natjecanja nastupit će na državnoj razini Modelarske lige koja će se od 25. do 27. svibnja održati u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime