U školama počelo dobrovoljno testiranje učenika

361
14.02.2022., Sibenik - U Republici Hrvatskoj jutros je zapocelo samotestiranje ucenika na koronavirus. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Od ponedjeljka je u školama počelo dobrovoljno testiranje djece na covid-19, a time i prekid izolacija za učenike koje se samotestiraju.

Iako se preporučuje da se učenici testiraju ponedjeljkom prije nastave ili nedjeljom prije spavanja, testiranje se može obaviti i neki drugi dan u tjednu, no bitno je da se ono provodi jedanput tjedno i da razmak između dva testiranja bude podjednak, preporuke su HZJZ-a.

Negativan rezultat testa roditelj bilježi u učenikovu bilježnicu koju učenik predočuje u školi, ili na neki drugi način na koji odredi škola dok pozitivan rezultat samotesta roditelj javlja školi i liječniku, a učenik s pozitivnim rezultatom ostaje kod kuće u izolaciji.

Predsjednica udruge osnovnoškolskih ravnatelja Antonija Mirosavljević rekla je u emisiji “U mreži Prvog” Hrvatskog radija kako s terena imaju informaciju da je većina učenika testirana.

Otkrila je da je u njezinoj školi sinoćnjim testiranjem utvrđeno možda jedan posto pozitivnih učenika, a takva je situacija i po ostalim školama. Riječ je, dodala je o asimptomatskim slučajevima.

S druge strane svega jedan do dva posto roditelja potpisalo je izjavu o netestiranju.

Član predsjedništva udruge srednješkolskih ravnatelja Zlatko Stić rekao je kako u Zagrebu nisu još podijelili sve testove. Dodao je da je ukupno dobio devet odgovora od roditelja koji će potpisati da ne žele da se dijete testira, od 1010 učenika.

Smatra da sa samotestiranjem učenici nemaju problema, već neki roditelji, što se, dodao je vidi po traženju da im ispune različite papire kako bi dokazali zašto se to provodi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime