Kako bi predstavio novi Zakon o upravljanju državnom imovinom, ministar državne imovine Goran Marić je 2. srpnja u Sisku održao radni sastanak sa sisačko – moslavačkim županom Ivom Žinićem te gradonačelnicima i načelnicima s područja županije.

Ministar Marić je podsjetio kako ovakve sastanke održava diljem Hrvatske, a ovaj u Sisačko – moslavačkoj županiji je ocijenio iznimno korisnim i plodonosnim kako za Ministarstvo, tako i za jedinice lokalne samouprave jer se razgovaralo i o raspolaganju državnom imovinom u korist županije te gradova i općina.

„Upoznao sam sve gradonačelnike i načelnike s novim Zakonom o upravljanju državnom imovinom, s mogućnostima koji taj zakon pruža jedinicama lokalne samouprave, jer se on ponajprije odnosi na poticanje razvoja jedinica lokalne samouprave. One su i naš glavni partner. Najviše predmeta imamo koje rješavamo zajednički. Dok smo pripremali ovaj zakon, čija je izrada trajala više od godinu dana, on je prošao svu potrebnu proceduru, bio otvoren, prihvaćeno je puno sugestija sa svih razina, dokazano je da nije niti stranački, niti ideološki, on nije zakonom interesnih skupina, on je istinski reformski zakon, zakon nacionalnih interesa. To ponajviše osjećaju upravo jedinice lokalne samouprave koje više ne moraju čekati milost iz centara moći, nego da se primjenom ovog zakona svaka jedinica može razvijati, posebice ova županija koja je po razvijenosti na začelju“, kazao je ministar Marić.

VEZANE VIJESTI
Petrinjci se poklonili Stjepanu Radiću na 90. obljetnicu njegove smrti

Dodao je kako je siguran da, zahvaljujući angažiranosti svih razina vlasti, kroz dvije do tri godine više neće biti zapuštene državne imovine. „Imovina i ljudi su temeljni atribut države i imovina treba služiti ljudima koji žive uz nju. Ovo je najbolji primjer kako pripomoći da mladi ostanu na ovom području jer je ovaj zakon poticajan i motivirajući za poduzetničku aktivnost, a mnoštvo nekretnina, koje su trenutno u vlasništvu RH, kao što su vrtići, škole, parkovi, domovi zdravlja, vatrogasni domovi, domovi kulture, sportska igrališta, rekreacijski centri itd., na osnovu tog Zakona postaju vlasništvo općina, gradova i županija“, kazao je Marić.

Župan Ivo Žinić izrazio je zadovoljstvo novim Zakonom i održanim sastankom s ministrom Marićem.

VEZANE VIJESTI
Dumbović: "Čestitam vam najveći kršćanski blagdan – Uskrs, blagdan nade i vjere!"

„Želim izraziti zahvalnost, prije svega Ministarstvu državne imovine, na svemu onome što je u zadnjih dvije godine učinilo da jedan važan segment u društvu, u našim gradovima i općinama, ima smisao. Novi zakon, prvi puta omogućava i daje mogućnost jedinicama lokalne samouprave i županijama da upravljaju određenim nekretninama. Bivši sustav i neka rješenja upravljanja državnom imovinom uvijek su ta prava oduzimala, pokušalo se iz jednog središta upravljati na jedan krivi način, jer  ja smatram da najbolje s određenim nekretninama mogu raspolagati i upravljati upravo oni koji tu i žive“, naglasioje Žinić koji je zahvalio na dosad darovanim nekretninama te istaknuo kako ga je ministar izvijestio da je Vlada RH donijela i odluku o darovanju bivše vojarne u Lađarskoj u Sisku koju Županija želi pretvoriti u znanstveno – kulturno – obrazovni centar.

Ministar Marić je ovom prigodom potpisao ugovor s načelnikom Općine Sunja Grgom Dragičevićem o osnivanju prava građenja u svrhu izgradnje reciklažnog dvorišta, dok je petrinjskom gradonačelniku Darinku Dumboviću uručio dva ugovora o darovanju nekretnina u svrhu uređenja dječjeg igrališta i izgradnje parka s multifunkcionalnim igralištem i ljetnom  pozornicom.

VEZANE VIJESTI
Čestitku u povodu Dana antifašističke borbe uputio župan Žinić

Gradonačelnik Dumbović je ustvrdio kako je Ministarstvo državne imovine napravilo ogroman iskorak u svojoj politici prema lokalnoj samoupravi počevši rješavati probleme koji su se godinama nagomilavali.

„Primjer je da mi u Gradu Petrinji nismo mogli napraviti niti jedno rješenje, a u zadnjih godinu dana imamo ih šest. Zakon u kojem sam sudjelovao kao gradonačelnik, ali i kao saborski zastupnik, zajedno s kolegicom, saborskom zastupnicom Željkom Josić, dali smo jedan veliki doprinos njegovim donošenjem. Ovaj zakon nije bio politički ciljan, dirigiran ili tempiran za ciljane skupine lokalnih jedinica, on nije bio stranački. Ove predmete koje smo sada uspjeli riješiti, prije s nam stvarali probleme i morali smo slati i do 10 požurnica da bismo došli do rješenja. Zato se zahvaljujem ministru. Nadam se i da će, kada su u pitanju naši gradovi i općine koje su na ovom prostoru devastirani, kroz komunalnu, društvenu i socijalnu infrastrukturu, oni osjetiti značajan pomak u suradnji s resornim ministarstvom“, poručio je Dumbović.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here