U Topuskom održana atraktivna kulturno-turistička manifestacija Kraljica jezera

1247

Pod geslom “Doći sa smješkom, otići s osmijehom” u Topuskom je 7. i 8. srpnja održana Kraljica jezera, atraktivna dvodnevna kulturno-turistička manifestacija koja je obuhvatila sadržajan i privlačan turistički produkt glazbeno-scenskog, sportsko-rekreacijskog, gastronomskog i eko-eno-etno programa.

Manifestaciju su  organizirale Top Terme Topusko čija je direktorica Đurđa Kovačević istaknula kako im je želja da postanu prepoznatljivi i po ovom projektu. Top Terme Topusko ovim projektom nastoje proširiti turističku i kulturnu ponudu zbog koje su i osmišljeni brojni programi za posjetitelje.

Zadovoljstvo što Topusko ima jednu novu, atraktivnu manifestaciju ovom je prigodom izrazio i načelnik Topuskog Ivica Kuzmić, a na svečanom otvorenju manifestacije nazočila je predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić.

“Ona je moja kraljica “ govorila bi banica Sofija svojim prijateljicama za dugih šetnji obalom jezera hraneći labudicu koja joj je svakodnevno hrlila ususret. Kraljica jezera bi uzvratila ljubav dobroti svojim glasanjem okružena labudovima više sklonim muškom društvu bana Jelačića i carskih oficira koji su svake blagdanske nedjelje pohodili omiljenu im Vinsku šetnicu želeći da potraje i potraje što dulje sve tamo do šuštanja lišća dolazeće jeseni. I dok je Ban uživao u okruženju dvorskih odličnika i tek ulovljenom šaranu, gospoda tog vremena ispijala su najbolja vina, a na ovovremenskoj Vinskoj šetnici dugoj 500 metara, posjetitelje su dočekale probrane sorte čuvenih hrvatskih vina, kušaonice sira i ljubazne hostese Top Termi.

VEZANE VIJESTI
Gdje je nestala voda iz ribnjaka ispod Nikolinog brda u Topuskom?

Gosti različitih programa su bili brojni od poznati umjetnici. Tako je Sandra Bagarić u ulozi Kraljice jezera, zajedno sa svojim prijateljima izvela glazbeno-scenski program.  Naime, o Kraljici i postanku jezera govori i jedna priča starohrvatske mitologije prema kojoj je srce jedne djevojke pripadalo kršnom momku krotitelju divljih zvjeri. Zbog ljepote i kraljeve požude nazvaše je Kraljica. Odbijajući mu postati ženom gospodar i njegov prijatelj Ognjeni zmaj smišljaše osvetu namamivši nesretnog mladića u dvore gdje ga otrovaše, a sirotu djevojku zatočiše u osamu brvnare. Po noći bi joj šumskim proplancima dolazile dobre vile i donosile hranu. Vile bi odlazile pijetlovom jutarnjom pjesmom, a djevojka ostajala prepuštena samoći i divljini. Od njezinih suza i oluje koju je zazivala nastade jezero.Vatra i nevrijeme uništiše dvorac, zla kralja i ognjena zmaja pretvorivši prekrasnu djevojku u bijelu labudicu. To je legenda, a priča na jezeru je bila priredba scenske čarolije, glazbe i kazališta u su sudjelovali Sandra Bagarić, Tvrtko Stipić, Darko Domitrović, vokalni ansambl DiM, Glinske banice, Marijan Popović, Damir Zagoršćak i gosti – kulturno društvo tradicijskog plesa i pjesme iz Gređana, članovi SRU Štuka, lovačkog i vatrogasnog društva te veslači s Ribnjaka, sve po scenariju i u režiji Vjeke Kušana.

VEZANE VIJESTI
U Topuskom svečano otvorena manifestacija "Kraljica jezera"

Svoj obol manifestaciji dali su i članovi vokalne Limena glazba Vrbovec i mažoretkinje, klapa Kamik, sinkro,karate i hokejaški klub iz Siska, plesači kluba Harmony iz Zagreba, plesne grupe osnovne škole, srednjoškolci u Jelačićevom banskom vremenu te predstavnici brojnih udruga.

Kraljica jezera je posjetiteljima ponudila koncertne, gastro i eno doživljaje, glazbene i plesne atrakcije, crosstrail utrku, besplatnu poduku veslanja kajakom, spoj glazbe i teatra, ekshibicije karate i sinkro plivanja,vinsku šetnicu, krigl beer i alka bike show, konobu i klapu, prirodnu riznicu zdravih proizvoda, rimski vrt, termeland za djecu, fiš piknik, lampaš špancir povjesnicu i naprosto, kako su istaknuli organizatori, rijetko doživljena dva dana velikog ljetnog spektakla održanog u sinergiji prirode, prostora i čovjeka te povijesnih i kulturnih vrijednosti ovog kraja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here