U Topuskom otkrivena spomen ploča u čast medicinskim radnicima Domovinskog rata

1469

Dan HVIDR-e Topusko obilježen je otkrivanjem spomen ploče medicinskim sestrama i tehničarima Domovinskog rata. Svečani program započeo je mimohodom od prostorija HVIDR-e prema spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima. Na iznimnom trudu i spašenim životima medicinskim radnicima zahvalio se sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

“Prva ratna bolnica u Topuskom zbrinula je veliki broj ranjenika. Ni jedan od tih zbrinutih ranjenika nije preminuo. Već na samim počecima, medicinsko osoblje se organizirano i to je bilo vrlo bitno za sigurnost branitelja jer kad ste bili sigurni na prvoj crti da će vas netko zbrinuti ukoliko budete ranjeni, imali ste veću snagu i trebalo je motivirati tada ljude da, ako im se nešto dogodi da će biti vrlo brzo zbrinuti. I ova spomen ploča ostat će trajna uspomena na sve te hrabre liječnike, ali i medicinsko osoblje koji su zbrinjavali naše ranjenike”.

Zahvalan je i predsjednik HVIDR-e Topusko Miroslav Abramović:

“Da ti hrabri ljudi koji su bili tu došli iz Karlovca da nam pomognu ’91., ja danas ne bi bio s vama tu jer ja sam jedan od najteže ranjenih u Topuskom. To što su oni bili tu – em psihološki, em nakon toga ranjavanja je pružalo jako veliku sigurnost nego da njih nije bilo. Izravno su sudjelovali na moral hrvatske vojske jer ipak je svakome lakše biti u rovu ili na terenu kad zna da ima netko iza njega tko će mu, ako se nešto desi, pružiti prvu pomoć”.

Što je u Topuskom čekalo zdravstvene radnike, rekla je glavna medicinska sestra operacije Karlovac Đurđica Brajdić:

“Ovdje smo zatekli totalni nered. Morali smo osnovati prvu ratnu bolnicu gdje smo mogli dalje zbrinjavati ranjenike i civile ovog područja. Ukupno smo obradili 480 pacijenata, uvjeti su bili loši – nismo imali struje, nismo imali vode, pacijenti koji su se trebali prebacivati u veće ustanove u Karlovac ili Zagreb, morali su se probijati po noći; s njima su bile naše medicinske sestre i tehničari. Jako sam ponosna na taj dio svog životnog puta jer sam se našla u ratnom vigoru a pomogli smo puno našim braniteljima koji su se osjećali sigurnije. Mnoge smo spasili, to dokazuje što su i dan danas među nama”.

Kako su medicinske sestre radile u Domovinskom ratu, prisjetila se predsjednica društva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata Hrvatske udruge medicinskih sestara Ljerka Pavković:

“Uloga medicinskih sestara, kao i danas je, u stvari bilo zbrinjavanje svih ranjenika, civila i svih učesnika Domovinskog rata. Medicinske sestre su zbrinule sve njih i zato je njihova uloga vrlo značajna. I da nije bilo službeno organizirano, sa strane državnog vrha, medicinske sestre su se snašle na onome mjestu gdje su bile – da li je to bila njihova kuća, njihovo naselje, zdravstvena ustanova, medicinske sestre su zajedno sa braniteljima i svima koji su sudjelovali u ratu uspjele organizirati skrb, evakuaciju ranjenika, bolnica i aktivno se uključiti u sve akcije koje je hrvatska vojska provodila u vrijeme Domovinskog rata”.

Predsjednik HVIDR-e Abramović ispričao je u kakvim su uvjetima medicinske sestre i tehničari radili kako bi pomogli ranjenima.

“Radili su u jako teškim uvjetima jer ovo nije bila bolnica – ovo je bilo lječilište koje nije imalo ni instrumente, ni sale za operacije, sve su radili u jednom hodniku koji smo mi zvali TOPLA VEZA. Tu su imali krevete za operacije i za liječenje i tu je pružana prva pomoć. Čak je pokojni doktor Šekić analizu krvi, koji je sve to radio bez laboratorija, na neke svoje načine koje je jedino on znao. Velika uloga njegova, nažalost, nema ga više”.

U tijeku je izrada Registra medicinskih sestara i tehničara u Domovinskom ratu na kojem radi Društvo medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata u suradnji Ministarstvom branitelja i ministarstvom zdravstva, rekla je Pavković.

“Trenutno je oko tri tisuće medicinskih sestara u Registru. Trenutno smo u postupku unošenja podataka na nivou cijele Hrvatske, imamo još unijeti Šibenik, Zadar, Dubrovnik i sporadično nešto po Hrvatskoj. Očekujemo da će na simpoziju u Osijeku podaci biti prikupljeni, znači imat ćemo evidenciju u ministarstvu zdravstva svih medicinskih sestara koje su sudjelovale u Domovinskom ratu”.

Ministar branitelja Tomo Medved:

“Entuzijazam koje su te osobe ulagale spašavajući hrvatske branitelje i civile je neizmjerno važan, ali kroz tu spomen ploču i kroz ovaj program zapravo svima njima iskazujemo zahvalu i poštovanje. Mi u ministarstvu hrvatskih branitelja prepoznajemo važnost i ulogu medicinskog osoblja u Domovinskom ratu i kroz konkretne mjere, podržavamo njihov rad, podržavamo organiziraciju udruženja medicinskih sestara. Suradnja koja je sa HVIDR-om, suradnja koja je sa svim braniteljskim udrugama je itekako kvalitetna i na tome ćemo ustrajati, podržavati ih u njihovim programima, sve sa ciljem kako se ne bi zaboravila njihova itekako važna uloga”.

Predsjednica društva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata Hrvatske udruge medicinskih sestara Ljerka Pavković otkrila je koliko je poginulo medicinskih radnika u Domovinskom ratu:

“20-ak medicinskih sestara je poginulo u Domovinskom ratu i danas je jedan od ciljeva ispunjen – da podižemo spomen pločama sestrama koje su bile u ratu, a nastavljamo svima sudionicima i koji su poginuli na određenim područjima postavljati spomen ploče.”

Okupljeni su palim braniteljima i medicinskim sestrama i tehničarima odali počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća i otkrivanjem spomen ploče medicinskim sestrama i tehničarima Domovinskog rata, te potpisivanju povelje o suradnji HVIDR-e Topusko, Društva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata i Udruge medicinskih sestara.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime