U Topuskom proslavljena Gospa Lurdska i Dan bolesnika

420

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je, u srijedu 11. veljače u kapelici Gospe Lurdske u Lječilištu Topusko, misno slavlje povodom 23. Svjetskog dana bolesnika i blagdana Gospe Lurdske. U koncelebraciji bio je domaći župnik fra Goran Rukavina, a uz bolesnike, liječnike i medicinsko osoblje misi su prisustvovali i vjernici župe Topusko.

Na početku biskupa su pozdravili domaći župnik fra Goran Rukavina i ravnatelj Lječilišta Topusko Domagoj Mosler, dr. med., a slavlju je nazočila i direktorica Top-Termi Topusko gđa Đurđa Kovačević.

U homiliji biskup se prisjetio kako je 2008. godine, na 150. godišnjicu ukazanja u Lurdu, imao priliku biti tamo na međunarodnom mariološkom kongresu, te vidjeti prof. Marka Rupnika koji je iznad ulaza u baziliku Sv. Krunice radio mozaik sa slikom iz današnjeg Evanđelja, čuda u Kani Galilejskoj. „On je napravio nad ulazom jednih vrata Isusa i Mariju, a nad drugima zaručnika i zaručnicu u Kani Galilejskoj koji u ruci imaju čašu vina. Isus je dakle na molbu svoje majke Marije, koja je prva vidjela da nemaju vina, blagoslovio tu vodu i ta je obredna voda postala vino. Prof. Rupnik je tumačio kako u Bibliji, osobito u Starom Zavjetu, vino znači ljubav i imati vina ili nemati vina znači imati ili nemati ljubavi. Kada je Marija rekla za mladence, da oni nemaju vina, kao da je htjela reći oni nemaju ljubavi i da im upravo treba ljubavi. Ova slika se treba tumačiti i dublje jer je to slika poput one što je govori sv. Pavao, da je ljubav muškarca i žene kao ljubav Krista i Crkve, pa se može reći da Marija vidi da ni u Crkvi nema dovoljno ljubavi prema Kristu. Vina nemaju – ljubavi prema Kristu vjernici nemaju. Na njezin zagovor mi dobivamo ljubav, mi se vraćamo kao učenici Isusu. Možemo reći i šire, da čovjek današnjice nema ljubavi prema Bogu i da je odnos prema Bogu postao razvodnjen te upravo nedostaje to jako vino koje bi ga trebalo zagrijati za Bogom. Po Marijinu zagovoru moguće je da, kad ona primijeti, Isus učini to čudo da ljudi opet prime ljubav prema Bogu, mogu ga voljeti i mogu biti djeca Božja“, rekao je biskup te dodao da bi i mi poput učenika koji su nakon tog prvog čuda povjerovali, trebali vjerovati Isusu i dati da nam po Marijinom zagovoru poraste ljubav jednih prema drugima, prema Crkvi i prema Bogu.

U nastavku, biskup je okupljene upoznao s porukom pape Franje povodom 23. Dana bolesnika ističući kako nas ovogodišnja tema poziva na razmišljanje o retku iz Knjige o Jobu: „Bjeh oči slijepcu i bjeh noge bogalju“ (Job 29, 15). Biskup je između ostalog rekao kako Papa u poruci ističe da je trpljenje pa i sama bolest povlašteno sredstvo i izvor za stjecanje i jačanje mudrosti srca.

_MG_1941 _MG_1958

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here