Treća godišnja konferencija “Društveno odgovorni uz fondove EU – Financiranje projekata društvenog poduzetništva iz fondova EU na regionalnoj i lokalnoj razini” održava se danas u kongresnom centru Forum Zagreb. Cilj konferencije je na primjerima dobre prakse ukazati na važnost socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj te na mogućnost financiranja projekata socijalnog poduzetništva iz fondova EU. Više o događaju kazala je Arijana Vela iz EU projekata – obrta za poslovno savjetovanje, koji su jedni od suorganizatora konferencije.

Inače, razlika između društvenih i uobičajenih poduzeća je u tome što ova prva 70 posto svoje dobiti reinvestiraju u novo zapošljavanje ili stimulaciju i razvoj poduzeća, za razliku od klasičnih, koja izvlače dobit. Zasada se u Hrvatskoj po ovome modelu zapošljavaju samo marginalizirane skupine poput osoba s invaliditetom, pripadnika nacionalnih manjina, dugotrajno nezaposleni, lošijeg imovinskog i drugi, a tvrtka EU projekti to nastoji promjeniti u smjeru da bi se na jednostavniji i humaniji način stvarala radna mjesta u kojima bi se bilo tko mogao zaposliti kroz društvena poduzeća. Prema procjenama Europske komisije, u Hrvatskoj bi se u nekoliko narednih godina kroz socijalno poduzetništvo trebalo zaposliti do 80.000 ljudi.


Konferenciji je prisustvovao i zagrebački župan Stjepan Kožić, kao predstavnik Zajednice udruga županija, koja podržava razvoj društvenog poduzetništva.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime