U povodu nadolazećeg blagdana Uskrsa u prostorijama Zagrebačke županije održana je tradicionalna 14. prodajna izložba ukrasnih i uporabnih predmeta učeničkih zadruga Zagrebačke županije.

Svoje rukotvorine ovom je prigodom predstavilo 13 učeničkih zadruga s područja cijele županije, a posjetitelji su mogli birati između pisanica, slika, keramičkih ukrasa, nakita, kreativnih čestitki, ali i ukusnih slastica poput medenjaka, prirodnih sokova, džemova, kompota od voća koje učenici sami uzgajaju te mirisnih sapuna i krema.

Prirodni sok od jabuke mogao se probati i kupiti na štandu zadruge ‘Jabuka’ iz OŠ Milke Trnine Križ, a kako se spravlja poučio nas je Ivan Kostreš:

“Sam postupak pripreme soka traje otprilike dva dana. Započinjemo s ubacivanjem jabuka u stroj koji ih usitni i napravi kašu. Tu kašu potom stavljamo u stroj za prešanje koji onda iscijedi sok iz kaše. Sok prokuhamo i ulijevamo u boce.”

Osim što od jabuka iz vlastitog voćnjaka spremaju sok, vrijedni zadrugari peku i štrudle, a učenica Tara ispričala nam je kakve se sve štrudle mogu pronaći u njihovoj školskoj kuhinji:

“Štrudle radimo uz pomoć i nadzor profesora ili kuhara, a pripremamo ih u školskoj kuhinji. Najčešće su to štrudle od jabuka jer imamo vlastiti voćnjak, ali radili smo i sa nadjevima od smokava i grožđica. Svakog dana uz obrok dobijemo štrudlu koju smo ispekli ili sok koji smo napravili.”

Ukusne voćne slastice poput marmelade, kompota i karamela našle su se na štandu učeničke zadruge ‘Plemka’ iz OŠ Milana Langa iz Bregane. Osim voćnih proizvoda koje izrađuje voćarska sekcija, ova zadruga ima i pčelare koji spravljaju med, kemičare, likovno-keramičarsku grupu, bave se izradom nakita od perlica i brojnih dekorativnih predmeta. Učenica 6. razreda i članica zadruge Karolina Šoić pojasnila je kako se izrađuju mirisne kuglice za kupku:

“Sodu bikarbonu, limunsku kiselinu, mirisno ulje i boju pomiješamo te smjesom punimo kalupe. Smjesu ostavimo dan do dva da se stegne, potom je vadimo i kuglica je spremna za korištenje.”

Jednako kreativan štand bio je onaj zadruge ‘Breza’ iz velikogoričke OŠ Nikole Hribara, na kojem su pažnju plijenile pisanice i dekorativne koke koje su izradile učenice iz sekcije Iglice. Koliko zadrugara broji Breza i čime se sve bave ispričala je voditeljica Nada Tomašić:

“Danas su naši zadrugari predstavili veselje blagdana Uskrsa, a tu su prigodni pokloni i prigodni ukrasi koje svaka obitelji želi imati u svome domu, poput pisanica i kokica. Ove godine redovnih zadrugara imamo 65 u pet sekcija, a osim Iglica i grupe keramičara imamo i kreativnu radionicu te marketing i foto grupu.”

Zadivljen kreativnošću učenika i bogatom ponudom i sam župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić odlučio se na kupnju prvih uskršnjih darova za najmilije:

“Već tradicionalno 14. godinu zaredom učeničke zadruge povodom Uskrsa održavaju ovu hvalevrijednu izložbu. Danas je prisutno 13 učeničkih zadruga, a ukupno su u Zagrebačkoj županiji registrirane 33, od kojih aktivno radi 30 zadruga. Ukupno je to oko 2 800 učenika. Ovo je jedna divna tradicija koju nastavljamo iz godine u godinu, a rad učeničkih zadruga pomažemo i financijski tako da smo u zadnjih 4, 5 godina preko 500 tisuća kuna izdvojili za rad učeničkih zadruga.”

Pregršt dekorativnih i uporabnih predmeta vrijednih zadrugara dokaz su kako su učeničke zadruge prave su male tvornice budućih poduzetnika i umjetnika koji će osim kreativnošću tržište osvajati i duhom tradicije.

AUDIO VIJEST

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here