Udruga osoba s invaliditetom SMŽ provodi projekt – „Danas se i moj glas čuje“

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije do 31. kolovoza 2019. godine provodi projekt „Danas se i moj glas čuje“...

284

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije do 31. kolovoza 2019. godine provodi projekt „Danas se i moj glas čuje“ za koji su odobrena novčana sredstva Ministarstva znanosti i obrazovanja i to kroz Natječaj projektima udruga u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih za školsku godinu 2018./2019. u vrijednosti 185.879,59 kuna.

Glavni naglasak projekta je korištenje asistivne tehnologije i potpomognute komunikacije u obrazovnom radu s djecom s teškoćama u razvoju i invaliditetom, a uključuje program male škole i pomoći u učenju, te radnu terapiju u samoj udruzi. Koristi će imati i šira zajednica obzirom da je 4. i 5. travnja planirana edukativno-suportna radionica za učitelje i pomoćnike u nastavi o metodološkoj primjeni asistivne tehnologije u odgojno-obrazovnom radu koja će biti održana u Petrinji, a partneri u projektu dodatno će se još ojačati kroz interne edukacije u njihovim školama.

U sklopu pripreme za interne edukacije izvršna direktorica udruge i voditeljica projekta Aleksandra Milković posjetila je partnerske Osnovnu školu Mate Lovraka u Petrinji, Osnovnu školu Galdovo i Osnovnu školu Glina, te je ravnateljima škole Ankici Krnjajić Magdić, Petru Zeliću i Robertini Štajduhar, te stručnim djelatnicima škola, uručila opremu kupljenu kroz projekt: ABC maestro – softver, tipkovnicu CLEVY, tablet s torbom, slušalicama i USB stickom. Oprema će se koristiti u obrazovnom radu s djecom s teškoćama u razvoju, a tijekom veljače i ožujka stručni tim Udruge će za nastavnike partnerskih škola i pomoćnike u nastavi organizirati edukativne radionice o izradi komunikacijskih knjiga koje će također poslije radionica ostati u vlasništvu škola. Do kraja drugog polugodišta održat će se i dvije radionice za roditelje kojima će se također prenijeti znanje o izradi komunikacijskih knjiga, te didaktičkih igračaka od ekološkog i reciklažnog materijala.

Jedno od temeljnih ljudskih prava je pravo na komunikaciju, odnosno na primanje i slanje poruka, te je Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, prepoznajući probleme u komunikaciji s djecom s TUR, koja su često neverbalna, prepoznala prednost korištenja asisitivne tehnologije i tehnologije potpomognute komunikacije kako bi kod djece s TUR postigli ostvarenje njihovih potencijala.

Ovakvim pristupom u terapijskom i obrazovnom radu za rezultat ima cjelovit razvoj ukupnih potencijala djeteta i napredovanje u svakom od njegovih aspekata, bolju socijalizaciju te što lakšu integraciju u redovan sustav obrazovanja, te općenito poboljšanje kvaliteta života. Stručnim djelatnicima škola, učiteljima, te pomoćnicima u nastavi na području Siska, Petrinje i Gline,a i šire cijele županije, pružit ćemo uvid i educirati ih za usvajanje novih odgojnoobrazovnih sadržaja i metoda rada.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime