Udruga “Put kestena” održala Godišnju skupštinu

212

Na području Sisačko-moslavačke županije postoji preko 6.000 ha šumskih površina pod pitomim kestenom, a na području Grada Petrinje je 1600 ha pitomog kestena i to u pretežno čistim kestenovim šumama. Udruga za ekologiju i razvoj „Put kestena“ nastala je kao ideja određenog kruga građana 2010. godine. Njeni članovi, neposredni sudionici, vizionari i nositelji inicijativa u razvoju, kojima je pitomi kesten jedan od polazišta u gospodarskom razvoju na području Grada Petrinje, žele svojim radom doprinositi stvaranju i realizaciji projekata i na toj osnovi ubrzati razvoj gospodarstva i zapošljavanja u ovom području. Predsjednik Udruge Đuro Juić ispričao nam je koje su njihove temeljne smjernice:

Udruga je u petak, 17. ožujka u Donjoj Bačugi pokraj Petrinje održala redovnu Godišnju skupštinu, koja je upravo zbog toga imala svečani prizvuk:

Idejni začetnik je Ante Marić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i ruralni razvoj Grada Petrinje koji je prepoznao prednosti šireg područja Banovine:

Najvažnije je imati prave ljude na pravom mjestu, a to Udruga Put kestena ima, zaključio je Marić. Podršku im je došao pružiti i gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović, pohvalivši njihovo znanje i htjenje:

baner monitor 728x90

Znam da ima jako puno ideja, znam da imaju odlične programe, a znam i da su dobra podrška onim projektima koje imamo prema EU fondovima, rekao je Dumbović.
Obzirom na šumsku površinu ovog područja, u kojem je pitomi kesten dominantan, njegovu tradicionalnu ulogu i povijesni značaj za život ljudi na ovim prostorima, Put kestena ima važnu zadaću u promicanju i zaštiti baštine, povijesnih i kulturnih naslijeđa kroz funkciju turističkog i gospodarskog napretka.

SHARE

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here