Ukida se Povjerenstvo za praćenje provođenja državne mature

Razlog tome je situacija u kojoj su članovi povjerenstva maturantima na jesenskom roku dodavali bodove

79

Povjerenstvo za praćenje provođenja državne mature bit će ukinuto nakon nedavno otkrivenog skandala da su članovi povjerenstva maturantima na jesenskom roku ispita državne mature, nakon njihovih žalbi, dodali bodove zbog kojih je sedmero učenika nezasluženo prošlo državnu maturu.

Dodani bodovi u samom sustavu narušili su tako cjelokupnu državnu maturu dajući do znanja učenicima završnih razreda srednjih škola da na ispitu na kojem su svi trebali biti jednaki postoje oni koji se mogu provući za dodani bod, dobiven intervencijom povjerenstva koje imenuje Ministarstvo obrazovanja.

Večernji list podsjeća da do formiranja povjerenstva, kao suvišnog tijela koje je trebalo nadzirati Centar koji je i osnovan kao neovisno tijelo na koje politika niti ikakvi članovi povjerenstva smiju utjecati, problema s dodanim, a neosnovanim bodovima nikada nije bilo.

Propust se dogodio i u srpnju 2020. godine, kada je na čelu povjerenstva bio Marko Košiček. Tada je jednoj učenici nakon žalbe dodano čak deset bodova. Drugim riječima, svi ispitivači koji su prošli i ocijenili takav ispit prije konačnog bodovanja propustili su deset bodova, koje je onda pronašlo povjerenstvo i priznalo. Takvim potezom povjerenstvo je znatno unazadilo kvalitetu provedbe državne mature za koju se sve do sada moglo tvrditi kako je jedina uspješna antikorupcijska mjera u Hrvatskoj, zaključuje Večernji list.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here