Gradska tržnica Sisak u lipnju nastavlja promociju sezonskog voća i povrća, a nakon jagoda, na redu su došle i svježe, sočne, ukusne i što je najvažnije, domaće trešnje. Ljubitelji trešanja, a rijetki su oni koji ne vole ovo ukusno voće, dolaze na svoje jer je sezona trešanja u punom jeku. Voće je to koje većina najradije konzumira u svježem stanju, no trešnje često završe u kompotima, džemovima i marmeladama, ali i u likerima ili rakijama. Da ih jako vole i Siščani, uvjerili smo se na sisačkoj tržnici Kontroba. Iako se prije par mjeseci zbog mraza činilo kako trešanja ove godine neće biti, ipak ih ima i upravo njih je ovaj put promovirala GTS i to trešnje domaćih OPG-ovaca rekla nam je direktorica tržnice Adelina Ivković…
TON
Ivković je dodala kako nas trešnje vraćaju u djetinjstvo jer, tko se nije verao po trešnji i brao njene ukusne plodove ili čija baka nije spravljala finu štrudlu od trešanja, zaključila je direktorica. S njom se složila i Jagica Tunković iz Mikulanice kod Popovače. Vesela gospođa Jagica kaže kako su moslavačke trešnje iz Mikulanice najslađe i najukusnije, a nama je ispričala kako se njena obitelj osim trešnjama, već 20-ak godina bavi uzgojem i drugog voća…
TON
Iako je ovog proljeća upravo za područje Popovače proglašena i elementarna nepogoda zbog mraza koji je najviše naštetio vinogradima, ali i voćkama, moslavačkih trešanja ipak ima. Tako nam je na jednom od štandova s trešnjama, gospođa Željka Jelaša iz Popovače ispričala kako se njena obitelj voćarstvom bavi nekih 10-ak godina, a osim trešanja, Jelaši uzgajaju voće svih vrsta…
TON
A zadovoljni su i kupci koji će u trešnjama moći uživati još neko vrijeme bilo da ih jedu svježe ili kao dio voćnih salata, nadjeva za savijače i kolače ili možda u kombinaciji s drugim voćem, čokoladom ili kremama. Kako bilo vrijeme je trešanja pa je i naš savjet, uživajte u njima dok ih još ima!
[srizonfbalbum id=350]