UPOZORENJE I SAVJETI GRAĐANIMA Visoko onečišćenje zraka u Dugavama

288
Pixabay

Na službenim stranicama Grada Zagreba priopćeno je kako su ove godine zabilježene visoke koncentracije lebdećih čestica prašine, posebno na mjernoj postaji Zagreb-3, gdje je evidentirano prekoračenje propisane 24-satne granične vrijednosti od 50 µg po prostornom metru, a indeks kvalitete zraka je loš ili vrlo loš.

Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” izdao je preventivne preporuke kako bi se spriječio negativan utjecaj onečišćenog zraka na zdravlje osjetljivih skupina građana.

U preventivnu svrhu ovim se putem izdaju sljedeće preporuke za osjetljive skupine građana Grada Zagreba:

 • Savjetuje se izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku, posebno uz prometnice za sljedeće skupine građana:
  -djecu,
  -trudnice,
  -osobe starije životne dobi,
  -osobe oboljele od kroničnih bolesti na razini dišnog i/ili srčano-krvožilnog sustava,
  -osobe narušenog imunološkog odgovora
  -osobe koje konzumiraju duhan i duhanski srodne proizvode (pušači i pasivni pušači).
 • Savjetuje se primjena propisanih lijekova za osobe s akutnim i kroničnim simptomima, te potražiti savjet liječnika primarne zdravstvene zaštite u slučaju pogoršanja ili produženoga trajanja simptoma na razini dišnog ili srčano-krvožilnog sustava.
 • Savjetuje se izbjegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora, poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i sl.
 • Savjetuje se korištenje sredstava javnog gradskog prijevoza.
 • Savjetuje se izbjegavanje korištenja osobnih automobila te ostalih prijevoznih sredstava otvorenog tipa, poput bicikala, skutera i dr. u području prometnica.
 • Savjetuje se izbjegavanje grijanja na kruta goriva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here