S proslave uputili apel Vladi i predsjedniku: Ne zaobilazite Petrinju!

Grad koji je tijekom Domovinskog rata okupiran, teško razoren, a njegovi stanovnici protjerani, u Oluji je dočekao oslobođenje i povratak

Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 25. obljetnicu VRO Oluja s posebnim pijetetom i ponosom slavi Petrinja.

Grad koji je tijekom Domovinskog rata okupiran, teško razoren, a njegovi stanovnici protjerani, u Oluji je dočekao oslobođenje i povratak.

Obilježavanje je započelo u crkvi sv. Lovre gdje je Svetu misu za domovinu predvodio petrinjski župnik Josip Samaržija. Ispred crkve je za ovu prigodu postavljena izložba ratnih fotografija i eksponata “Oluja”.

U spomen na sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima na Senjaku.

Zajedničku molitvu predvodio je vlč. Josip Samaržija, a obilježbu su pjesmom pratili gosti iz Podgrađa, s područja Omiša. Među njima je bio i Ivan Jerčić, brat poginulog Jurice Jerčića kojeg je vojna karijera dovela do 2. gardijske brigade Grom i koji je na petrinjskom području u Oluji, nažalost, izgubio život.

„U trenutku kada je Franjo Tuđman ljubio zastavu na kninskoj tvrđavi, u tom trenutku je poginuo moj brat. Toliko smo bili zadovoljni, sretni svi skupa do večeri, a predvečer, kada smo dobili informaciju o pogibiji moga brata, nama se sve srušilo, to je bio šok. Onakvo veselje, radost, zadovoljstvo, do tog trenutka kada smo dobili informaciju, to je bio šok. To je trebalo izdržati“.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović istaknuo je kako su ovo posebni dani kada se s ponosom vraćamo u našu noviju povijest te da su sretni jer se prisjećaju velike pobjede, ali i tužni jer se prisjećaju poginulih hrvatskih branitelja, njihovih obitelji, svih onih koji su nestali i onih koji su ostali invalidi.

„Oluja je završila ovdje u Petrinji. Ovdje je u dva – tri dana napravljeno čudo. To čudo je bila Oluja, to su bili hrabri hrvatski branitelji. Na ovom potezu je ujutro do 9 – 10 sati poginulo više ljudi nego u cijeloj Oluji. Zato je ovdje moj apel prema Vladi Republike Hrvatske, prema predsjedniku Republike Hrvatske, da ne zaobilaze grad Petrinju, a ako ga već zaobilaze, neka ne zaobilaze njegove ogromne žrtve. Ovdje se trebala danas slaviti Oluja, a ne u Kninu. Ako već to imaju u svom protokolu, bilo bi dobro da „dođu lagano pameti“ i da shvate da se i ovdje stvarala domovina Hrvatska i da domovine Hrvatske ima svuda, a ovdje gdje ima najviše žrtava, nema vijenca od Vlade Republike Hrvatske, nema vijenca od predsjednika i to očekujemo sljedeće godine“.


Predsjednik petrinjske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Darko Dumbović, sudionik Oluje, kazao je kako su osjećaji i danas, 25. godina kasnije, isti.

„Kad doživiš da dođeš u grad u kojem si odrastao, u grad kojeg si branio, u grad iz kojeg si protjeran, u grad koji ti je ostao u srcu i u grad gdje su mnogi tvoji prijatelji s tobom živjeli, a nažalost su položili živote u obrani Republike Hrvatske… Grad Petrinja je platila veliku cijenu u žrtvi branitelja, civilnih žrtava, i Republika Hrvatska dobar dio svojih temelja ima ovdje u Petrinji. Naravno da sve do sada, svih ovih godina, Republika Hrvatska nije baš pokazala veliki interes i veliko poštovanje koje je potrebno za sve one koji više nisu među nama. Na području Petrinje poginulo je 598 osoba, što samo govori o veličini mržnje i agresije koja je na našem području provedena“.

Dodajmo kako je nakon Senjaka, odana počast pukovniku Predragu Matanoviću kod spomenika u Koloniji, na mjestu njegove pogibije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here