Uređenje odmorišta u Cepelišu kroz projekt Šumski putovi divljine

Projekt je vrijedan gotovo 400 tisuća kuna, a za njega su odobrena bespovratna sredstva u 100-postotnom iznosu

820

U petrinjskoj gradskoj vijećnici 26. svibnja potpisan je ugovor o izvođenju radova na uređenju odmorišta u Cepelišu. Potpisali su ga direktor Komunalca Petrinja Vlado Lovreković i predsjednik udruge za ekologiju i razvoj Put kestena Vedran Dragaš.

„Projekt Šumski putovi divljine idealno se uklapa u projekt Put kestena koji nastavno od Cepeliša ide prema planinarskom domu i na novoizgrađenom vidikovcu te dalje prema bivšem Peckom jezeru, odmorištu, vidikovcu i planinarskoj kući, iznad Gornje Bačuge, Prnjavoru i Zelenoj dolini i novom projektu Vrata Zrinske gore. U suradnji s Turističkom zajednicom Grada Petrinje postojeće objekte, biciklističke staze i putove treba osmisliti za planinarske i biciklističke rute te još obogatiti potrebnim sadržajima i ovaj kompleks šume Tješnjak-Vučjak-Hrastovačka gora treba pretvoriti u održivu turističku i rekreativnu destinaciju, rekao je Dragaš.

Ukupna vrijednost radova je 373.666,25 kuna s PDV-om, a prijavu projekta na natječaj pripremila je Petrinjska razvojna agencija PETRA, kazala je voditeljica projekta Lana Modrovčić Ljubojević.

„Cilj projekta Šumski putovi divljine jest uređenje edukativne staze Petrinja- Cepeliš- Petrinja gdje će se urediti tri odmorišta s edukativnim pločama u svrhu edukacije i informiranja korisnika o dobrobiti i zaštiti šume, educiranja o bioraznolikosti područja na kojem se nalaze kao i poticanje na rekreacijske, zdravstvene i turističke funkcije šume. Šumska staza, koja je predmet ovog projekta, se koristi ,no nije dovoljno uređena te će se na ovaj način iskoristiti njezin puni potencijal u skladu sa zakonskim i drugim obvezama. Ulaganje će, za razliku od dosadašnjeg stanja, utjecati na veći korištenje šume za rekreaciju i odmor, a odmorišta u šumi će omogućiti dulje zadržavanje u šumi i bolju informiranost i edukaciju posjetitelja o ponašanju u šumi i šumskom okolišu“, ustvrdila je Modrovičić – Ljubojević.

Potpisivanju ugovora nazočio je i Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje koji je istaknuo kako se nada da će ovaj projekt donijeti nadgradnju prostora u kojem žive, prostora Zrinske i Hrastovačke gore.

„Mislim da svi ti putovi trebaju voditi kroz prirodu i ustvari napraviti simbiozu života čovjeka i prirode te svih ovih bogatstava koje imamo i moramo držati kao kap vode na dlanu te da je dobro da kroz dobre projekte, kroz dobre vizije, kroz našu udrugu i kroz komunalno poduzeće, svi mi koji smo ovdje dajemo taj jedan sadržaj i u tom sadržaju je najvažnije povlačiti novac. Želim da ovi putovi budu u funkciji prije svega svih onih koji vole prirodu a s druge strane svih oni koji budu izvršili ove radove da ih izvrše i na vrijeme, s voljom i kvalitetno“, poručio je Dumbović.

Zahvalio je udruzi Put kestena i Petrinjskoj razvojnoj agenciji veliko hvala.

„Ovi šumski putovi divljine neka budu spoj jedne prirode koja ne bi smjela ostati napuštena, nego o njoj treba voditi brigu kroz dobre projekte. To Grad nikada ne bi mogao sam, to Grad može samo uz udruge koje su aktivne i uz sve one koji prate natječaje, svi skupa u Gradu radimo prije svega kao „lovci na projekte“. Naš proračun je uvijek bio mali, skroman, sam sebi je uvijek bio svrha, međutim naš se proračun kroz ovakve natječaje diže na skoro 420 milijuna kuna što je šest puta više od onoga kada sam preuzeo odgovornost za Grad. Ovo je jedna nadgradnja u gradu Petrinji, mislim da moramo iskoristiti prirodu jer priroda je ta koja može donijeti turističku ponudu u jednom dijelu kao gospodarska grana“, zaključio je gradonačelnik.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime