USKOK je odbacio prijavu oporbenih vijećnika u Skupštini Sisačkoj-moslavačke  županije protiv župana Ive Žinića (HDZ) te vijećnika Adeline Ivković (HNS), Josipa Takača (BM365) i sada HDZ-ova vijećnika Dražena Juranovića, koju je oporba podnijela u lipnju 2017. godine, nakon konstituirajuće sjednice Županijske skupštine.

U prijavi su ih oporbeni vijećnici optužili za ‘podmićivanja zastupnika’, jer je troje do tada oporbenih vijećnika Ivković, Takač i Juranović na konstituirajućoj  sjednici Županijske skupštine 26. lipnja 2017. podržalo koaliciju na čelu s HDZ-om, čime im je omogućena većina u Županijskoj skupštini, kao i konstituiranje Skupštine Sisačko-moslavačke županije. Međutim, USKOK je istragom i ispitivanjem većeg broja političara utvrdio kako nisu potvrđene činjenice koje bi s razumnim stupnjem vjerojatnosti ukazale da je u ovom slučaju došlo do podmićivanja vijećnika, izvijestio je USKOK tijela Sisačko-moslavačke županije. Odluku USKOK-a kratko je prokomentirao je župan Ivo Žinić.

VEZANE VIJESTI
Klara Prpić i Karlo Ciban najuspješniji sportaši SMŽ u 2019.

„Od prvog trena sam smatrao da ta kaznena prijava nije realna jer doista nitko, pa ni ja osobno, nisam pomišljao na bilo kakvu kupovinu vijećnika. Istog trena smo podijelili protu kaznenu prijavu za lažno prijavljivanje. Žao mi je da smo morali proći određenu proceduru, ali i ovim odbacivanjem kaznene prijave se pokazalo da je to tako kako smo tvrdili“, kratko je odluku USKOK-a prokomentirao župan Ivo Žinić.

Utvrđeno je, naime, da je Adelina Ivković o namjeri da podrži HDZ-ovu većinu u Županijskoj skupštini obavijestila čelnike HNS-a, koji su se s time složili.  Također je utvrđeno da je stranka BM365 vijećniku Josipu Takaču poslala dopis u kojem se navodi da treba podržati HDZ u sredinama gdje se na taj način može formirati vijećnička većina.  Vijećnik Dražen Juranović, izabran s liste Promijenimo Hrvatsku, istražiteljima je rekao kako mu je bilo jasno da oporba ne može ostvariti većinu u Županijskoj skupštini, pa je u namjeri da se izbjegnu novi izbori u Sisačko-moslavačkoj županiji dao podršku HDZ-u. Predsjedništvo Promijenimo Hrvatsku ga je zato odmah izbacilo iz stranke. Prema navedenom USKOK nije došao do saznanja kako je odluka troje vijećnika da pruže potporu koaliciji okupljenoj oko HDZ-a, bila motivirana ponudom mita, dara ili neke druge nagrade.  Štoviše, kako se ističe, dvoje od njih, Takač i Ivković, imali su takve upute i suglasnosti od središnjica svojih stranaka.

VEZANE VIJESTI
Predsjednica u Sunji: "Svaki kutak naše domovine Hrvatske jednako je bitan!"

Izvor: Hina/Radio Banovina

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here