USKOK podnio novu žalbu na Bandićevo puštanje iz istražnog zatvora

158

USKOK se u srijedu žalio na posljednju odluku suca istrage kojom je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pušten da se brani sa slobode u istrazi afere Agram, a izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda o tome će ponovno odlučivati najvjerojatnije u četvrtak.

Žalbu na tu odluku još je u petak najavila USKOK-ova tužiteljica Ksenija Krizman nakon što je sudac istrage Zdenko Posavec odbio zahtjev tužiteljstva uz zaključak da nema opasnosti da bi Bandić na slobodi ponovio kazneno djelo i utjecao na svjedoke.

No, USKOK je, kako se doznaje, Županijskom sudu prigovorio i što je sudac Posavec prošlog tjedna odlučivao samo o jednom od dva Uskokova zahtjeva da se Bandiću ponovno odredi istražni zatvor te da mu se “oduzme” jamstvo od 15 milijuna kuna.

VEZANE VIJESTI
U skupini osumnjičenih zbog izvlačenja novca i Ana Karamarko

Tužiteljstvo tvrdi da je na taj način sudac istrage povrijedio odredbe kaznenog postupka te da je trebao razmatrati i donijeti rješenje i o drugom zahtjevu čak i nakon što je on proglašen suprotnim odluci Ustavnog suda koji je odlučio da Bandić mora biti pušten na slobodu.

Na sudu se doznaje i da USKOK još nije odgovorio na zahtjev Bandićeve obrane da im dostavi popis svjedoka s kojima gradonačelnik ne smije komunicirati u nastavku istrage, a među kojima su i neki članovi Gradske uprave i Holdinga koji bi s Bandićem trebali kontaktirati po opisu svog radnog mjesta.

VEZANE VIJESTI
Policajac istraživao krađu pa organizirao da žrtvu ponovno pokradu

U iščekivanju Uskokova odgovora pravni stručnjaci ističu da su Bandićevi odvjetnici taj problem mogli riješiti i uvidom u Uskočki spis kao i da su, smatraju li da državno odvjetništvo odugovlači ispitivanje svjedoka pa time i istragu, požurivanje slučaja najprije trebali tražiti od Državnog odvjetništva pa tek onda od suda.

Neslužbeno se doznaje da Bandić, upravo zbog svjedoka s kojima ne smije komunicirati, ni nakon što je primio odluku suda kojom mu se omogućava obnašanje dužnosti nije došao u Gradsku upravu, a njegova opunomoćena zamjenica Vesna Kusin izjavila je u srijedu da “gradonačelnika Milana Bandića očekuje na poslu svaki dan”.

VEZANE VIJESTI
Načelnik Škabrnje na sebe potrošio 140.000 općinskih kuna

Zabrana komuniciranja odnosi se na svjedoke koji još nisu ispitani u istrazi pa je u posljednjem zahtjevu koji su Bandićevi odvjetnici podnijeli sucu Posavcu, a on proslijedio Uskoku, navodno zatraženo da bi sudac istrage, kojega zakon opisuje kao ‘kontrolora’ državnoodvjetničke istrage, od Uskoka trebao tražiti da ubrza ispitivanje svjedoka i za njihova ‘saslušanja’ odredi kraće tremine.(Hina)

Foto: FaH

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here