Uz pomoć ogromnog srca Makarana sagrađena kuća obitelji iz Jabukovca

Šesteročlana obitelj primila je ključeve nove kuće

415

U sklopu donatorske inicijative sagrađena je kuća za šesteročlanu obitelj Boltužić iz Jabukovca čija je kuća nakon potresa dobila crvenu oznaku. Riječ je o prvoj u potpunosti obnovljenoj kući na potresom pogođenom području koja je obnovljena privatnim donacijama u organizaciji inicijative Makarska rivijera i prijatelji – Srcem za Petrinju.

Po dovršetku izrade projektne dokumentacije, pristupilo se rušenju i uklanjanju oštećenog objekta, a potom i izgradnji novog s dvije stambene jedinice ukupne površine 218,5 četvornih metara, a sada su im službeno predani i ključevi novosagrađenog objekta.

Inicijator ove velike humanitarne akcije je poduzetnik iz Tučepa Mijo Pašalić:

“Osjećam se pun ponosa, ljubavi, sretan sam kao malo dijete. Kad smo nas tri prijatelja 30. prosinca krenuli u ovo, kad smo donijeli odluku, znali smo da ćemo mi to sigurno napraviti, znali smo i da neće biti jednostavno. Imali spo pet, šest prijedloga obitelji. I tu smo sretni jer je do jedna divna obitelj, ponizna. Dijelim mišljenje svojih prijatelja iz Makarske i šire da smo napravili jednu lijepu stvar za super obitelj.”

Zamjenik gradonačelnice Grada Petrinje Ivan Prskalo izrazio je osjećaj ponosa zbog nazočnosti ovom velikom događaju:

“Možda ne izgleda tako veliko dati ljudima kuću, ali je ta kuća za tu obitelj cijeli svijet. Za naš grad Petrinju to je veliki znak kako je ona u srcu Hrvatske i njenog naroda koji je zdušno pomogao da među prvim objektima koji je obnovljen je kuća jedne obitelji. Ta obitelj predstavlja sve nas, sve Petrinjce, naročito one koji su najviše pogođeni ovim potresom.”

I ovaj put se pokazalo da je hrvatsko srce veliko i da su naši građani veliki u darivanju, naglasio je Prskalo.

Posebno mi je drago da je dovršena prva kuća i to iz donacije, tako velika i lijepa i da može ta obitelj mirno i sretno nastaviti život u svome kraju i sigurnoj kući, neovisno o tome što se dešavalo u ovim krajevima što se tiče različitih nepogoda i katastrofa, istaknuo je izaslanik Vlade RH, državni tajnik Željko Uhlir:

“Vlada čini velike napore od prvoga dana, imali smo dva potresa, oba prilično jaka, jedan je u Zagrebu napravio veliku štetu, drugi je nakon par mjeseci napravio štetu u vašem kraju i to je veliki teret našega proračuna i svih kapaciteta koje imamo, dakle pokušava se na sve moguće načine pomoći svima kojima je to potrebno. Ogromni se napori ulažu, što se tiče zakonodavnog okvira i organizacijskog da sve bude što prije i sretno obavljeno.”

Izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Melita Mulić izrazila je želju da se život u potpunosti vrati u Petrinju:

“U okolicu Petrinje, u Glinu, na čitavo područje Banovine. Upravo za ovo ovdje ste zaslužni vi i stoga želim pružiti podršku vama, građanima i poduzetnicima, koji u ovom slučaju možete biti jedino primjer državi.”

Jovanka i Božidar Boltužić imali su samo riječi hvale:

“Sretno je sve, završena je kuća. Useljenje je spremno. Imamo još nekih radova gore, ali zadovoljni smo i sretni. 100%, vrhunski je odrađeno i hvala svima koji su u tome pomogli. Cijela Makarska je u tome sudjelovala. Kad su nam se javili 2. siječnja, nismo vjerovali u to. Tko bi srušio kuću i napravio? Ali napravilo se!”

Šesteročlanoj obitelji Boltužić ovo je početak novog života koji bi bez dobrih ljudi s Makarske rivijere još uvijek trajao u kontejneru.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime