Valentinovo – danas slavimo ljubav!

Blagdan svetog Valentina, poznatiji kao Valentinovo ili Dan zaljubljenih, obilježava se 14. veljače te slavi i veliča ljubav i privrženost.

Po tradiciji, to je dan kada zaljubljeni svoju ljubav iskazuju darivajući jedno drugome cvijeće, čokoladne bombone i druge darove.

Sveti Valentin bio je svećenik u Rimu u doba kad je Rimskim Carstvom vladao car Klaudije. Pogubljen je 269. godine odsijecanjem glave jer se usprotivio štovanju rimskih bogova. Jedan je od prvih kršćanskih mučenika, a kao zaštitnika zaljubljenih štuje ga se od 15. stoljeća. Ta je tradicija najvjerojatnije povezana s time da je oko njegova spomendana, 14. veljače, bilo najviše crkvenih vjenčanja, kojih nema u korizmi.

Druga okolnost zašto je za patrona zaljubljenih odabran upravo Valentin jest samo njegovo ime, koje znači – zdrav, krepak, mlad pa onda, naravno, takav svetac postaje i nebeski zaštitnik svih koji su mladi, žarka srca, razigranih osjećaja, onih koji su – zaljubljeni.

Valentin pripada skupini svetaca koji naviještaju proljeće, novi život. I to je treći razlog što je Valentin zaštitnik mladih i zaljubljenih. U vremena kad su ljudi bili bliskiji s prirodom, to se izrazitije doživljavalo.

Latinska izreka iz 17. stoljeća kaže: “Festa Valentino rediit lux – quisque sibi sociam jam legit ales avem” – Došao je Valentinov blagdan i svaka je ptica već sebi izabrala pticu-družicu što je jasna aluzija na mladence i zaljubljene.

Valentin budi i uspomene starijima. Zajedništvo i toplo gnijezdo dragi su svakome, bez obzira na životnu dob. Stoga je Valentinovo svima blagdan i za sve dan radosnijih osobnih susreta, iskrena čestitanja i svečanijega svjedočenja uzajamne privrženosti. U puku je Valentin od starine zagovornik protiv padavice i zaštitnik očiju. Prema pučkoj meteorologiji prvi je proljetni svetac.

Prema jednoj od brojnih legendi vezanih uz svetog Valentina, taj je svetac volio ruže, mirisno cvijeće, koje je poklanjao zaručnicima da bi im tako zaželio sretno bračno zajedništvo.

Običaj slavljenja Valentinova prisutan je i u nas, a najrašireniji je u anglosaksonskim zemljama. Na taj dan svi su uključeni u ritual darivanja. Prijatelji, roditelji, zaljubljeni svi jedni drugima žele “Sretno Valentinovo”. Pošte su zatrpane čestitkama s nacrtanim srcima, Amorima i Kupidima. Zaljubljeni pišu pjesme, u lokalnim novinama objavljuju ljubavne poruke, izrađuju male predmete u obliku srca želeći tako ljupkim znakom pažnje iznenaditi odabranicu ili odabranika svoga srca.

Imendan 14. veljače slave Valentin, Valentina, Zdravko i Zdravka.

Sretan imendan slavljenicima, a sretno Valentinovo zaljubljenima! :)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here