Vatreni, domaćin i Rumunji

860

Kao i svake parne godine, nogometni svijet nestrpljivo isčekuje početak velikog turnira, a ove godine red je došao na Europsko prvenstvo u Francuskoj. Zemlja je to u kojoj su Vatreni ostvarili najbolji rezultat na velikom turniru na svom prvom Svjetskom prvenstvu i osvojili broncu zlatnog sjaja. Upravo zbog toga su usporedbe ove generacije sa Šukerom, Bobanom, Jarnijem, Prosinečkim i ostalima najveće. No prevelikih poveznica baš i nema: dok su 1998. dečki bili ispunjeni domoljubljem i igrali u standardnoj postavi nekoliko godina te bili na vrhuncu karijere, sadašnja generacija doživjela je brojne promjene i ostala bez nekoliko standardnih prvotimaca u vrlo kratkom vremenu. I dalje je gužva u napadu, ali ne toliko zvučnih imena, dok nam je obrana najslabija karika i prečesto se igrači zadnje linije mijenjaju, pa je uigranost na minimalnoj razini. Osim toga, rijetko današnji igrači pokazuju svoju kvalitetu za državni grb kao u svojim klubovima. Novi izbornik nikome ne ulijeva povjerenje bez obzira na iskustvo, koje se ipak ne može uspoređivati sa svjetskim liscima koji sjede na klupama najboljih reprezentacija. Hrvatska također dugo nije stajala toliko loše na FIFA-inoj ljestvici, a 27. mjesto je za takvu konstantu katastrofalno.
S druge pak strane, Hrvatska je napokon otišla na neko natjecanje bez prevelike euforije i enormnih očekivanja što može biti samo dobar znak. Također, koliko se god čini da Ante Čačić vuče polukrive poteze, do sada još nije napravio propust. Igračima je to prilika da nešto osvoje na velikom natjecanju, naročito kapetanu Dariju Srni kojemu je ovo oproštaj od Vatrenih.

Francuska RumunjskaA kao i uvijek prvi dan Prvenstva rezerviran je samo za domaćina, ali i suparnika se nešto pita. Francuska je kao i Brazil prije dvije godine na turnir došla bez kvalifikacija, igrajući samo pripremne utakmice. Francuzi ne slove kao favoriti skupine, već su i najizgledniji za osvajanje Eura. No trener Didier Deschamps u priličnim je problemima: Karim Benzema ne igra Galske pijetlove od listopada zbog upletenosti u ucjenjivačku aferu, a ozljeđeni su i stožerni obrambeni igrači Varane i Mathieu. Suspendiran je i branič Mamadou Sakho, a ozljeđeni su Lassana Diarra i Kurt Zouma.
No imena koja će istrčati na teren itekako izazivaju respekt: Evra, Koschielny, Griezmann, Rami, Lloris, Pogba, Giroud…
Rumunji se nakon zlatne Hagijeve generacije iz 90-ih vraćaju na veliku scenu. Odradili su kvalifikacije bez izgubljenog susreta, no nemaju klasičnog napadača i najviše se oslanjaju na golmana Tatarusanua. Govoreći o izgubljenim susretima, Francuska je protiv Rumunjske neporažena, no Rumunji nemaju teret favorita na svojim leđima, što svakako igra veliku ulogu. Ipak, svoje nade u prolazak skupine igrači Anghela Iordănescua tražit će u druga dva susreta, ali se svakako neće predati na otvaranju turnira. Susret Francuske i Rumunjske igra se u petak 10. lipnja od 21 h.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime