Vatrogasci spremni za protupožarnu sezonu

Predsjednik pohvalio vatrogasce i naglasio kako rade jako važan posao u Hrvatskoj

263
FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić

Predsjednik Republike Zoran Milanović održao je radni sastanak s predstavnicima Hrvatske vatrogasne zajednice koji su ga informirali o spremnosti vatrogasnog sustava za protupožarnu sezonu 2021. godine.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić

Na sastanku, na kojem su bili glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i županijski vatrogasni zapovjednici, razgovaralo se o trenutnom stanju u njihovih vatrogasnim postrojbama, popunjenosti postrojbi ljudstvom, stanju ispravnosti vatrogasnih sredstava te provedenim pripremama za predstojeću protupožarnu sezonu.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković informirao je predsjednika Milanovića, između ostaloga, kako su tijekom ove godine nabavljena 94 nova vatrogasna vozila u sklopu modernizacije vatrogasnog voznog parka, da je izvršena organizacija smještaja i prehrane za redovite dislokacije, da se provodi nabava vatrogasne zaštitne opreme, te da je izrađeno odobrenje za sufinanciranje dodatnog zapošljavanja sezonskih vatrogasaca, njih 1176.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić

Prema planu HVZ-a, u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni u priobalju sudjelovat će 1120 profesionalnih vatrogasaca, 5000 dobrovoljnih vatrogasaca iz priobalnih županija i do 1000 sezonskih vatrogasaca iz priobalnih županija. Na redovite dislokacije na Jadranu bit će raspoređeno i stotinjak vatrogasaca iz kontinentalnog dijela zemlje, kao i do 200 pripadnika OSRH spremnih na brzu intervenciju. Spremne su, rečeno je na sastanku, i zračne protupožarne snage, uključujući šest Canadaira.

Predstavnici HVZ-a podsjetili su kako su vatrogasci kontinuirano uključeni u intervencije uklanjanja posljedica razornog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, te da kontinuirano djeluju i u radu Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Daljnje provođenje preventivnih aktivnosti u zaštiti od požara na otvorenom prostoru glavni je naglasak koji su vatrogasci istaknuli na sastanku s predsjednikom Milanovićem, a koji je pohvalio vatrogasce i naglasio kako vatrogasci rade jako važan posao u Hrvatskoj.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić

Osim glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, na sastanku s predsjednikom Milanovićem bili su predsjednik VZ Grada Zagreba Zlatko Križanić, predsjednik VZ Zagrebačke županije Slavko Povrlišek,predsjednik VZ Brodsko-posavske županije Milan Šulter, županijski zapovjednik VZ Sisačko-moslavačke županije Mijo Brlečić, županijski zapovjednik VZ Splitsko-dalmatinske županije Ivan Kovačević, županijski zapovjednik VZ Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović, županijski zapovjednik VZ Varaždinske županije Ivica Labaš, županijski zapovjednik VZ Ličko-senjske županije Hrvoje Ostović, županijski zapovjednik VZ Bjelovarsko-bilogorske županije Zdenko Brandejs, županijski zapovjednik VZ Primorsko-goranske županije Mladen Šćulac, županijski zapovjednik VZ Požeško-slavonske županije Josip Ugrin, županijski zapovjednik VZ Međimurske županije Mladen Kanižaj, županijski zapovjednik VZ Osječko-baranjske županije Zdravko Cvenić, županijski zapovjednik VZ Vukovarsko-srijemske županije Krešimir Jelić, županijski zapovjednik VZ Krapinsko-zagorske županije Marijan Lovrenčić, zamjenik županijskog zapovjednika VZ Istarske županije Klaudio Karlović, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Đurđevac Matija Markešić i zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Slatine Tomislav Uher.

Uz predsjednika Milanovića bili su savjetnik Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime