VELIKA GORICA Ačkar o dva mjeseca na dužnosti gradonačelnika

192

Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar se na jutrošnjoj konferenciji za medije osvrnuo na prva dva mjeseca otkako obnaša dužnost gradonačelnika kao i na rebalans proračuna.

Poručio je kako je unatoč složenim uvjetima pandemije i šteta od potresa Grad financijski stabilan, ali će se unatoč tome i u ovoj i u idućim godinama racionalizirati financije.

Ukupni iznos rashoda ovim rebalansom povećava se za 1,73%, odnosno u apsolutnom iznosu za 9,5 milijuna kuna, tako da sada ukupna visina planiranih proračunski rashoda u 2021. godini iznosi 561,12 milijuna kuna.

Najznačajnija povećanja i smanjenja proračunskih rashoda

Jedan značajan dio povećanja proračunskih stavki dolazi iz sredstava koja  su povučena što iz EU fondova, što iz države, a nešto i iz županije; dio tih sredstva povučen je za projekte, a dio za sanaciju posljedica potresa.

–  Za potrebe Civilne zaštite ovim rebalansom osigurano je dodatnih 1,35 milijuna kuna od kojih milijuna kuna se odnosi na pomoć iz državnog proračuna, a 350.000 kuna su sredstva iz općih prihoda i primitaka proračuna. Dodatnih 600.000 kuna osigurali smo u programu „Upravljanje gradskom imovinom“;  sa tim sredstvima financirali smo nabavu montažnih kućica za smještaj obitelji čiji su domovi nakon potresa bili neuporabljivi. Moram spomenuti i 500.000 kuna koje je Ministarstvo medija i kulture dodijelilo Gradu Velikoj Gorici za sanaciju šteta od potresa na Starom gradu Lukavcu, poručio je Ačkar.

Najveće izmjene u Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti i promet

-Za potrebe sanacije prometnica obuhvaćenih projektom Aglomeracija, predvidjeli smo dodatnih 6,1 milijuna kuna,  za subvencije za javni prijevoz povećavamo iznos za dodatnih 4,68 milijuna kuna; treba reći kako nas je ZET ucjenjivao tražeći dodatnih 12 milijuna kuna; u dogovoru sa novim zagrebačkim gradonačelnikom uspjeli smo taj iznos svesti na razumnu razinu, iako je i ovo što je dogovoreno; moram ovdje spomenuti da u suradnji s Fakultetom prometnih znanosti intenzivno pripremamo novi model javnog prijevoza i on će uskoro biti objavljen u javnosti; dat ćemo priliku svim građanima, svim mjesnim odborima da daju svoje mišljenje i sugestije i onda na jesen moramo raspisati natječaj za novog koncesionara, poručio je Ačkar.

Projekt poboljšanja biciklističke infrastrukture

Za projekt su odobrena sredstva u visini 85% od ukupno 6,4 milijuna kuna kolika je vrijednost projekta; u pitanju su izgradnja biciklističke staze uz nekadašnji radar, od Velike Gorice do Starog Čiča, te postavljanje rasvjete na biciklističkoj stazi od Velike Gorice do Velike Mlake.

Dodatnih 2,7 milijuna kuna osigurano je i za troškove dovršetka izgradnje Dječjeg vrtića u Selnici; radovi su završili te kreću pripreme za njegovo otvaranje.

U mjesnoj samoupravi zbog povećane razine aktivnosti i opsega poslova povećana je stavka Male komunalne akcije za 1,15 milijuna kuna.

– U području mjesne samouprave povukli smo sredstva za provedbu projekata; 373 tisuće kuna za igralište sa umjetnom travom u Vukovini dobili smo od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a Zagrebačka županija nam je osigurala 300.000 kuna za 2. fazu izgradnje vatrogasnog doma u Novom Čiču, dodaje Ačkar.

Za nešto više od 3 milijuna kuna povećavaju sredstva namijenjena redovnom funkcioniranju vrtića.

-Osiguravamo sredstva za radne bilježnice s obzirom da Zagrebačka županija nije osigurala navedena sredstva kako je bilo predviđeno; riječ je o 2,2 milijuna kuna, poručio je Ačkar te dodao kako je rebalansom predviđeno i dvostruko povećanje sredstava namijenjenih pomoći umirovljenicima te su za 180.000 kuna povećane i donacije vjerskim zajednicama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime