VELIKA GORICA Započelo rušenje prve kuće oštećene u potresu

Do mjeseca lipnja bit će provedeno javno nadmetanje za izgradnju 500 zamjenskih obiteljskih kuća

251

Uspješna suradnja Grada Velike Gorice i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje potvrđena je danas u Mraclinu, gdje je započela izgradnja prve od novih kuća koje će biti izgrađene obiteljima čije su kuće neupotrebljive nakon potresa 2020. godine.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek potvrdio je da je riječ o projektu programa izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća:

“Ovo su počeci, ovo je danas 14. gradilište i danas ćemo pokrenuti još jedno gradilište. Do Uskrsa 16 ovakvih gradilišta i to je već oko 30 zamjenskih obiteljskih kuća. Kuće se grade prema tradicionalnom i urbanom modelu, a o modelu odlučuju vlasnici. Ovdje je jedan složeniji slučaj, jer kuću trebamo ukloniti. Danas imamo 168 kuća sa 11 izvoditelja, potpisane ugovore i za dva dana očekujemo izvoditelje za još 48 kuća.”

Do mjeseca lipnja bit će provedeno javno nadmetanje za izgradnju 500 zamjenskih obiteljskih kuća, a do danas imamo 1.092 zahtjeva za izgradnju istih, potvrdio je Hanžek.

Time je službeno započela izgradnja stambenih objekata na području Velike Gorice, a gradonačelnik Krešimir Ačkar istaknuo je da je cilj što prije osigurati novi dom svim sugrađanima koji su u potresu ostali bez krova nad glavom:

“Svi naši napori i sva naša ulaganja i nedavni sastanak s državnim tajnikom je rezultiralo time da je ovo početak izgradnje i obnove na području Velike Gorice. Inzistiramo da što prije krenu rješenja Ministarstva prema Dubrancu, Kozjači i Cerovskom vrhu, našim naseljima gdje sugrađani, osobito stariji i s malom djecom, kako se ne bi dogodila situacija da još jednu zimu dočekaju u kontejneru, to je neprihvatljivo. Dosta vremena je prošlo i lobiramo da svih 30 obitelji uskoro imaju ovakvu sliku u svom dvorištu, a to su bageri u dvorištu i početak radova.”

Napokon da je došao i taj dan, istaknuo je vlasnik kuće u Ulici Braće Radić 169 u Mraclinu Zdravko Đuran:

“Kuća nam se ruši, toliko smo sretni. Toliko smo dugo čekali. Bili smo u kontejneru, ali sve u svemu, živi se nekako.”

Ukupna investicija obnove kuće u Mraclinu površine 70 kvadrata je oko 800.000 kuna koja se financira iz Proračuna RH te bi u rujnu obitelj mogla useliti u novi dom.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime