Veliki dan za prvašiće u Sisačko – moslavačkoj županiji

Ove je godine u škole na području županije upisano oko 1300 prvašića

527

Za prvašiće na području Sisačko-moslavačke županije 9. rujna je bio veliki dan, a da bi prvog dana školske godine u svoje razrede ušli s osmijesima na licima pobrinuli su se njihovi malo stariji kolege koji su ih u školama širom županije dočekali prigodnim programom, pjesmom, recitacijama, igrokazima i porukama ohrabrenja.

Bilo je tako i u Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić u Gori gdje je dobrodošlicu u školske klupe prvašićima, osim učenika koji su pripremili prigodni program, poželjela i ravnateljica Valentina Vujnović.

„Krećemo danas, prvi je dan, imamo nastavu normalno, čitav dan. Prvi i peti razred po novoj kurikularnoj reformi kreće u Školu za život. Čekaju nas neke novosti s kojima nismo još skroz upoznati, ali polako ćemo se „boriti“ s tim i nadamo se da će biti sve u redu. Škola nam je energetski obnovljena, što nam je drago, imamo i novu kuhinju u kojoj ćemo svaki dan moći kuhati tople obroke. Obroci se dostavljaju i u područnu školu u Nebojan, što je jako dobro za sve učenike. Ukupno imamo 32 zaposlenika, nastavnici su svi educirani i vjerujemo kako će im to dosta pomoći u radu. Samo da dobro uđemo u ovu novu kurikularnu  reformu i da se u tome snađemo… Nadamo se da će sve proći dobro ovu školsku godinu, a za dalje će biti vjerojatno lakše“.

VEZANE VIJESTI
Županija za kulturu izdvojila 2,4 milijuna kuna

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić došao je u svoju nekadašnju školu u Gori na prvi dan škole pozdraviti prvašiće i poželjeti njima, ali i svim drugim učenicima, uspješan početak nove školske godine. Ove je godine u škole na području županije upisano oko 1300 prvašića. Brojka je to koja još uvijek varira, kazao je župan.

„Ti se podaci još uvijek mijenjaju. Po ovima koje danas imamo, u odnosu na prošlu godinu nešto je malo manje upisanih, ali nije zabrinjavajuće. Naime, u odnosu na prvi dan 2018. svega su dva prvašića manje upisana u osnovne škole u Sisačko-moslavačkoj županiji. Nadam se da će to tijekom godine možda biti drugačije jer već imamo neke pokazatelje da će se dodatno upisati još djece pa će taj broj porasti.  Veseli me da broj prvašića koji se upisuju svake godine više ne pada drastično iz godine u godinu, znači da je taj negativni trend zaustavljen. U nekim školama imamo povećanje, na području Novske, Popovače, na području Moslavine imamo škole gdje je došlo do povećanja broja upisanih. Ovdje na Banovini i u  ostalim ruralnim područjima je taj broj nešto manji. U osnovnoj školi Gora, u matičnoj školi upisano je osam, a u područnoj školi Nebojan četiri učenika. Ukupno ovu školu pohađa 96 učenika“.

VEZANE VIJESTI
Rekorder za volanom: policija ga uhvatila s čak 3,33 promila alkohola

Nakon Gore, župan je na prvi dan škole posjetio i Osnovnu školu Sunja. Načelnik Općine Sunja Grga Dragičević izrazio je zadovoljstvo što ove godine u Sunji imaju dva razredna odjeljenja, ukupno 31 prvašića.

„Škola broj 251 učenika od prvog do osmog razreda. Njima je osiguran prijevoz i prehrana u školi budući da se radi o djeci koja dolaze iz okolnih naselja pa neka od njih putuju i po 20-tak kilometara. Za manju je djecu to dosta naporno, no mi se trudimo, zajedno sa Županijom, da im što više izađemo u susret i da pomognemo njima i njihovim roditeljima u školovanju. Osim toga, Općina izdvaja znatna sredstva za školu plivanja, ljetovanje u Zaostrogu, za razne manifestacije… Nisu to mala sredstva za Općinu koja nema većih prihoda u proračunu. Trudimo se da naša djeca imaju što bolje uvjete, da steknu što bolje obrazovanje i da ih zadržimo na ovom području“.

Žinić je kazao kako je susret s prvašićima uvijek radostan. Učenicima je poručio da budu uporni i hrabri, a naročito ga se dojmilo ohrabrenje koje su svojim malim prijateljima na prigodnom programu priredili stariji učenici škole.

VEZANE VIJESTI
SMŽ jedna od županija s najmanje zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj

„Kada dođu prvi dan u školu prvašići su malo ustrašeni, no svi se trude razbiti im tu tremu, animirati ih i uvesti u taj novi dio njihovog života, novo razdoblje kada kreću u školu. Nakon najranijeg djetinjstva, obiteljskog doma ili vrtića  gdje su dobili neke  odgojne smjernice, sada dolaze u školu gdje sve to postaje malo ozbiljnije. Naravno da su djeca prestrašena, ali u svakoj školi imaju prigodni program kojim ih njihovi stariji kolege učenici viših razreda uvedu u svijet školstva na jedan zabavan, veseo način. No polazak u školu je često stresan, ponekad je čak stresniji za roditelje nego za djecu“.

Za kraj je župan izrazio zadovoljstvo što je posjetio dvije škole koje su energetski obnovljene. Provedba mjera energetske obnove u Gori je iznosila oko 1,7 milijuna kuna, a u Sunji gotovo četiri milijuna kuna. Projekti su to kojim je poboljšana energetska učinkovitost, ali i kvaliteta te ugodnost boravka u školi uz pozitivan utjecaj na okoliš.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here