Velikogoričani osvojili nagradu za treću najbolju akciju čišćenja u Hrvatskoj

S ukupno 5 280 kilograma, odnosno 35 kilograma otpada po sudioniku, 150 članova Športsko-ribolovne udruge Odra, Kulturno-umjetničkoga društva Čiče iz Novoga Čiča, udruge Agroeduka i Dobrovoljnoga vatrogasnog društva Novo Čiče za akciju u Velikoj Gorici osvojilo je treće mjesto i iznos od 5 000 kuna.

319
Dobitnici 3. nagrade, predstavnici organizatora akcije čišćenja u Velikoj Gorici u društvu Mirjane Brlečić Bujanić, rukovoditeljice Službe za javne i regulatorne poslove u Coca-Coli HBC Adria

Gotovo 15 tona ambalažnoga i drugoga otpada prikupljeno je u 13 akcija čišćenja obala rijeka, jezera i Jadranskoga mora, koje su udruge civilnoga društva organizirale u sklopu Coca-Colina društveno odgovornog projekta Od izvora do mora. U drugoj godini održavanja projekta organizatorima najuspješnijih akcija čišćenja dodijeljene su novčane nagrade u sklopu konferencije 48 sati – 11. susret gradonačelnika i poduzetnika u Konvencijskome centru hotela Amadria Park.

U ovogodišnjim akcijama, koje su od travnja do kraja listopada organizirane u Velikoj Gorici, Čakovcu, Svetoj Nedelji, Ližnjanu, Marčani, Sisku, Buzetu, Novome Vinodolskom, Lokvama i Omišu te na otocima Krku, Prviću i Olibu, više od 780 sudionika prikupilo je gotovo 15 tona otpada, a tri udruge u čijim je akcijama prikupljeno najviše otpada po sudioniku nagrađene su novčanim iznosima od 15 000, 10 000 i 5 000 kn.

Prvo mjesto i nagradu od 15 000 kuna osvojili su Infocentar za mlade ZUM i Volonterski centar Istra, koji su zahvaljujući velikomu trudu i motiviranosti u akciji prikupili 700 kilograma otpada, tj. 64 kilograma otpada po svakome sudioniku. Iako je u akciji sudjelovalo samo jedanaest osoba, pokazalo se da volja i trud mogu pobijediti i mnogobrojnije ekipe.

Drugo mjesto i nagrada od 10 000 kuna pripala je ekološkoj udruzi Šepurina s otoka Prvića, koja je uz podršku Turističke zajednice grada Vodica u akciji prikupila ukupno 2 065 kilograma, odnosno 41 kilogram otpada po svakome od 50 sudionika.

S ukupno 5 280 kilograma, odnosno 35 kilograma otpada po sudioniku, 150 članova Športsko-ribolovne udruge Odra, Kulturno-umjetničkoga društva Čiče iz Novoga Čiča, udruge Agroeduka i Dobrovoljnoga vatrogasnog društva Novo Čiče za akciju u Velikoj Gorici osvojilo je treće mjesto i iznos od 5 000 kuna.

Dodjelom nagrada završena je druga godina društvenoodgovornoga projekta Od izvora do mora, koji Coca-Cola u suradnji s udrugama i partnerskim ustanovama provodi s ciljem podizanja svijesti građana o važnosti odgovornoga odlaganja ambalaže i čuvanja okoliša.

„U Coca-Coli smo svjesni da je problem onečišćenja okoliša jedan od najvećih s kojima se svijet danas suočava, stoga i sami želimo pridonijeti njegovu rješavanju. Budući da je nama u Hrvatskoj upravo voda jedno od najvećih bogatstava, projektom Od izvora do mora zajedno s partnerima nastojimo pridonijeti tomu da se podigne svijest o onečišćenju i s obala ukloni barem ona ambalaža koja je završila tamo gdje joj nije mjesto. Iskreno zahvaljujem brojnim udrugama i građanima koji su se uključili u projekt i prepoznali njegov cilj, a više od 30 tona otpada koji je u 25 akcija čišćenja u ove dvije godine uklonjen s obala pokazatelj su da zajedničkim snagama možemo nešto promijeniti i smanjiti količinu otpada u prirodiˮ, istaknula je Mirjana Brlečić Bujanić, rukovoditeljica Službe za javne i regulatorne poslove u Coca-Coli HBC Adria.

Projekt Od izvora do mora partnerski su podržali Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska zajednica županija, Savez izviđača Hrvatske, Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, Hrvatske vode i Institut Ruđer Bošković.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here