Velikogorički vijećnici postavili pitanja koja zanimaju sve građane!

686

Vijećnici velikogoričkog Gradskog vijeća spremno su došli na Aktualni sat. Njih 23-oje bilo je prisutno sjednici koja je imala 13 točaka dnevnog reda. Od pitanja izdvajamo pitanje vijećnika Živog zida Tomislava Jakovljevića kojeg je zanimalo zašto se gradonačelnik Dražen Barišić i njegov zamjenik Krešimir Ačkar razilaze u obećanjima građana o asfaltnoj bazi, na što mu je odgovorio gradonačelnik Barišić:

“Tko nije govorio istinu – jedan je rekao da je grad nije mogao napraviti ništa, a drugi je obećao ljudima da će grad napraviti sve!

Meni je sad žao pričati o tome pred ovim ljudima ovdje kad oni ne znaju o čemu se radi. Ja, moj ured i moji suradnici smo vrlo jasno i transparentno u tom pismu pojasnili sve što je bilo s njezine strane diskutabilno, odnosno što je nju zanimalo. Tako da bi ja molio gospođu Smolković ili Živi Zid, očito je to jedno tijelo da objavite to pismo pa da onda ljudi budu upoznati što je stav grada i tko ga je izrazio.”

Koji su značajniji planirani projekti ovoga ljeta i kada će se urediti groblje u Šiljakovini, zanimalo je Stjepana Raka koji je svoja pitanja uputio gradonačelniku, a on je odgovorio:

“Izgradnja sabirne prometnice S2 u proizvodnoj zoni Vukovinsko polje vrijedan je projekt 12 i pol milijuna kuna sa PDV-om, izgradnja će biti u fazama. Izgradnja prometnice od D30 prema odlagalištu otpada Mraclinska Dubrava, vrijednost tih radova je nešto manje od ukupno 10 milijuna kuna. Most preko kanala Sava-Odra, čekamo rušenje starog mosta i demontažu i početak izgradnju novoga mosta. Mislim da je rok izgradnje 100 dana. Vrijednost radova je negdje oko 5 milijuna kuna. Puno će se raditi u školama, posebno će se dvije škole potpuno energetski obnoviti, vrijednost radova je negdje oko 25 milijuna kuna plus PDV. Radi se o OŠ Vukovina i OŠ Nikola Hribar.

Mi smo svjesni da groblje u Šiljakovini nije u potpunosti komunalno opremljeno. Ugovorili smo izradu projektne dokumentacije za izgradnju oproštajne građevine koja nedostaje, postojeća u Košancu trebala bi zadovoljiti potrebe stanovništva u Šiljakovini”.

Vijećnicu Karmen Rak iz MOST-a zanimalo je hoće li se dolazak u Veliku Goricu olakšati radnicima iz Zagreba koji koriste javni prijevoz dodatnim linijama te ju je zanimalo čemu služe Mjesni odbori gradskih četvrti ako se ne uvažavaju njihovi prijedlozi.

VEZANE VIJESTI
VELIKA GORICA Za svoje sugrađane sašila zaštitne maskice i dijeli ih - besplatno!

“Imamo dogovor s HŽ za planirane polaske i dolaske vlakova koji će ići iz Zagreba prema Velikoj Gorici. Trenutno je u završnoj dijelu izgradnje pješačke staze koji će biti jedan siguran koridor od željezničke stanice pa do lokacije gdje će biti Pošta. U izgradnji su pješačke i biciklističke staze. U pregovorima smo sa ZET-om, mislimo da će autobusi za sada mogli zadovoljiti potrebe. Imao i liniju koja ide sa Kvatrića. Mi imamo jako puno Mjesnih odbora i sa svima izvrsno surađujemo. Na kraju krajeva i vaša primjedba i vaša aktivnost oko mosta u Šiljakovini je rezultirala da imate most. Ako je došlo do nekih malih nesporazuma javite se, mislim da je pročelnik dapače iz vaših krajeva…”

Gradonačelniku je uzvratila vijećnica Rak:

“Što se tiče drugog odgovora ne mogu biti zadovoljna. Ja znam da su pročelnici većinom iz moga kraja i ja s pročelnicima jako dobro surađujem, moram ih pohvaliti. Ali ako ne možemo dobiti ništa iz plana kojega smo predviđali za određenu godinu, mislim da to ne dolazi samo od pročelnika, osnovne financijske stvari ne možemo dobiti”.

Vijećnica Sanja Zado gradonačelnika je pitala kako planira riješiti problem dječjeg igrališta u ulici Matije Gupca u Kurilovcu, odnosno kako planira učiniti dječju igru sigurnijom u toj prometnoj ulici.

VEZANE VIJESTI
Završena 18. Turopoljska liga trčanja 2019.

“Mi smo se dugo mučili s tom ulicom. Mi smo asfaltirali tu cestu u jednoj primjerenoj širini, bankine nismo uspjeli rješiti jer se radi o privatnom vlasništvu, tako da imamo jedno stanje rješeno-nerješeno koje jednim djelom zadovoljava. Nema razloga da ne razmislimo o ležećim policajcima da usporimo promet, ta ulica im je zgodna jer oni vole bajpasirati ove koridore pa tu projure što nije dobro. Da razmislimo o vertikalnoj i drugoj signalizaciji, tamo stavimo usporivače, ako negdje postoji mislim da je dovoljno barem 20-30 kvadrata da postavimo dva igrala nije problem. To ćemo vidjeti ako postoji zemljište u našem vlasništvu ili ako netko od stanara želi dio vrta ima volju uručiti za tu namjenu.”

Kada će Velika Gorica biti povezana sa Zagrebom zanimalo je vijećnicu Katarinu Šeravić, na što joj je gradonačelnik Barišić odgovorio:

“Obećali ste građanima Velike Gorice da će grad biti spojen sa Zagrebom šinskim vozilom pa me zanima kada će početi radovi i gdje su stali pogotovo sada kada vidimo što gospodin Bandić kaže da on nije tako rekao, a znamo da je.

Povezivanje grada Zagreba i Velike Gorice je u svim smjerovima i svim sredstvima nužno, što se tiče šinskog vozila mi već imamo poveznicu sa starom prugom koja bi trebala biti dvotračna pruga u budućnosti pa bi mogli kolati vlakovi i ringovi koji bi trebali prolaziti pored ili uz Veliku Goricu i natrag se vraćati, ali uvijek uz kontakt sa zračnom lukom. Grad Velika Gorica je zainteresirani susjed kojem to treba. To je sve još na idejnoj, ali polako ide i prema finalnoj fazi ideje”.

Vijećnika Damira Šimunovića zanimalo je kako gradonačelnik Barišić planira riješiti prometnu i sigurnost građana u Velikoj Gorici.

VEZANE VIJESTI
FOTO GALERIJA Velikogoričani se vraćaju svakodnevici

“Sigurnosni izazovi su sve veći i veći i mi moramo biti spremni ići u korak s tim. Mi smo prije nekog vremena poslali MUP-u poziv zamolbu da se naša policijska postaja stavi u višu kategoriju čime bi ona stekla uvjete da ima veći broj policajaca i da onda ima veće operativne moći kako bi bili na terenu što efikasniji jer smo procjenili da imamo nekoliko točaka na koje možemo upozoriti ali ne možemo bitnije utjecati. Radimo na projektu postavljanja kamera na javne površine, one će za početak biti na bitnim križanjima. To su kamere za ulazak i izlazak iz grada koje nakon toga će u sljedećoj fazi ići u stavljanje pod video nadzor trgova, javnih objekata ili nekih mjesta gdje smatramo da se okuplja netko tko ima devijantno ponašanje. “

Vijećnik Darko Bekić iz HDZ-a imao je pitanje prometnog problema, a odgovorio mu je zamjenik gradonačelnika Barišića Ervin Kolarec:

“Što će se učiniti po pitanju gužvi na dviju državnim cesta to su službeno D30 i D31, ili kod nas popularno križanje kod Veterinarske stanice?

Grad Velika Gorica je nakon pisanog upita organizirao i sastanak s predstavnicima HC-a vezano na stvaranje gužvi na tom spomenutom križanju na kojem je dogovoreno da će HC pokrenuti zakonsku proceduru u cilju rješavanja spomenutih problema koji se događaju. U tijeku je izrada projektne dokumentacije od strane HC-a kao upravitelja same ceste D30 i D31 s ciljem iznalaženja optimalnog novog rješenja koje bi već ovog ljeta zaživjelo na terenu i poboljšalo promet”.

Recimo još da je MOST-ov vijećnik Marko Šimac stavio mandat u mirovanje, a na njegovo mjesto došao je Damir Slojšek.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here