VIDEO Akcija spašavanja devet migranata zatočenih u drvenom sanduku

831

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske spasili su jutros devet migranata – trojicu muškarca, dvije žene te četvero maloljetnika, zatočenih u drvenom sanduku u teretnom vozilu kojim je upravljao krijumčar iz Ukrajine.

Naime, na autocesti Zagreb-Lipovac u blizini odmorišta Rastovica policijski službenici su, prilikom kontrole teretnog vozila marke Volkswagen Crafter poljskih registracijskih oznaka, u teretnom prostoru uočili sanduk napravljen od građevinskih ploča iverja, kakav se koristi za prijevoz dijelova strojeva. Sanduk je bio zatvoren vijcima, a iz njega su dopirali uznemireni glasovi više osoba, javljaju iz MUP-a.

Njegovim otvaranjem, policijski službenici pronašli su i vjerojatno spasili živote devetero stranih državljana. Naime, u trenutku otvaranja sanduka policijski službenici osjetili su znatno povišenu temperaturu te ustajali zrak. Osobama je odmah ponuđena liječnička pomoć, dok je Centar za socijalnu skrb maloljetnicima imenovao posebnog skrbnika.

Daljnjim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su svi strani državljani nezakonito prešli državnu granicu. Sedam članova obitelji iz Irana izrazili su namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom, dok su dva državljana Iraka ovu mogućnost odbila te su smješteni u Tranzitno-prihvatni centar za strance u Tovarniku do okončanja postupka readmisije.

Vozač teretnog vozila, 21-godišnji državljanin Ukrajine, je uhićen zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj te se nad njim provodi kriminalističko istraživanje.

S ovim kaznenim djelom se u vezu dovode i 24-godišnji i 25-godišnji državljani Poljske koji su uhićeni na MCGP Macelj i privedeni u PU vukovarsko-srijemsku radi provođenja kriminalističkog istraživanja.

Foto/video: MUP

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here