VIDEO Celjak upozorio na daljnju diskriminaciju djece u Sisku

U Saboru progovorio "o samovolji, diskriminaciji i sumraku koji se nadvio nad grad hrvatskih pobjeda u kojem su djeca postala taoci samovolje gradonačelnice SDP-a"

1846
Screenshot YouTube Hrvatski sabor

Saborski zastupnik HDZ-a Ivan Celjak iskoristio je pojedinačnu raspravu kako bi u Hrvatskom saboru upozorio na diskriminaciju djece u Sisku.

Pritom je podsjetio na prošlogodišnje angažiranje zaštitara i zabranu ulaska djeci jednog hokejskog kluba u novo izgrađenu gradsku Ledenu dvoranu.

„Zašto gubite vrijeme na idiote, koja je sankcija ako im se ne odgovori? Prijavit će nas povjereniku za informiranje, žalit će se pravobraniteljici za zaštitu invalida? Tim riječima je gradonačelnica Siska prije otprilike godinu dana nastojala uvrijediti i omalovažiti članove jednu sportskog kluba, zabranivši im ulaz u gradsku dvoranu, u dvoranu čiju će izgradnju otplaćivati i naša djeca. Unatoč odlukama nadležnih institucija i naredbe sportske inspekcije iz 2019. da se diskriminiranim članovima hokejskog kluba moraju omogućiti termini u sisačkoj Ledenoj dvorani, djeca iz tog kluba dobila su termine tek u ovoj sezoni. Diskriminacija djece koja se odvija po pripadnosti određenom sportskom klubu u Sisku bolna je tema, kao i gledati tu dječicu kako dolaze s trenerima pred ulaz u Ledenu dvoranu gdje im se, po nalogu gradske šefice, zaključavaju vrata, a na ulaz su postavljeni zaštitari, kao u nekom ružnom filmu. Od ove sezone činilo se daje pravna bitka izvojevala pravdu, no kratko. Termini koje su dobili za treniranje u dvorani su navečer od 21.30 do 22.30, a radi se o djeci od osam do trinaest godina, osnovnoškolskoj djeci. Dok druga djeca u to vrijeme idu na spavanje, ova grupa malih Siščana jedino tada ima dopuštenje da izađe na led. O ovome su pisali brojni mediji, o samovolji, diskriminaciji i sumraku koji se nadvio nad grad hrvatskih pobjeda u kojem su djeca postala taoci samovolje gradonačelnice SDP-a“.

Celjak je dodao kako se čini da je termin, koji je u konačnici dodijeljen, dodijeljen samo da bi se zadovoljio nalaz sportske inspekcije. Upitao se na koji način zaštititi djecu koju gradonačelnica sa svojim suradnicima diskriminira.

Upozorio je i kako Sisak ima jednu od najskupljih cijena vrtića, a plaće odgajateljica su među najnižima u državi.

„Mi smo kao Gradska organizacija HDZ-a Sisak pronašli sredstva u proračunu za smanjenje cijene vrtića kako bi se roditelje rasteretilo, a taj dio novca raspodijelio za druge potrebe djeteta. No, gradonačelnicu Kristinu Ikić Baniček to nije zanimalo, nego je još smanjila plaće odgajateljicama u vrtiću. Žalosno je da odgajateljica u sisačkom vrtiću, s 15 godina staža, za odgovoran posao kao što je skrb, briga i odgoj naše djece, ima plaću od pet tisuća kuna i u prosjeku brine za oko 20-ero djece. Šute zbog straha od otkaza ili odlaze iz vrtića u potrazi za bolje plaćenim poslom. Odgovornost je velika, a osnivača vrtića, Grad Sisak, na čijem je čelu Kristina Ikić Baniček, nije briga“.

Celjak je zaključio kako „takvo neodgovorno ponašanje, kršenje zakona, nepoštivanje odluka državnih institucija, manipuliranje službenim dokumentima i korištenje poluga političke moći za obračun s neistomišljenicima proizvodi učinak da su građani taoci jedne političke obitelji“ poručivši kako preporuke neće biti dovoljne, već treba pronaći druge alate za konkretnu zaštitu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime