VIDEO Devet novozaraženih, ukupno 65

789

Koronavirus potvrđen je kod još devet pacijenata, pa tako ukupna brojka iznosi 65 zaraženih, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš uoči konferencije Stožera civilne zaštite.

Također, ozdravile su četiri osobe, ranije oboljele od koronavirusa. Ministar je to potvrdio za N1 uoči konferencije za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Do sada je na koronavirus učinjeno 1014 testiranja, od kojih su neka još u tijeku, 630 kontakata je pod nadzorom, rekao je ministar.

“Epidemiološka slika je u datim okolnostima i nadalje vrlo dobra i napravit ćemo sve da ona ostane takva i u bududućim danima. Međutim, izvjesno je u budućim danima s obzirom na epidemiološku karakteristiku ove epidemije da broj oboljelih u Hrvatskoj može rasti”, istaknuo je Beroš.

VEZANE VIJESTI
Najmanje 40 Amerikanaca zaraženo koronavirusom

Rekao je da je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus  detektirao tri osnovna elementa koja su inicijator za lošu epidemiološku sliku – nedovoljan broj testiranih, nedovoljna briga o izolacijama i nedovoljno praćenje kontakata.

Hrvatska je sve to napravila, naglasio je Beroš.

“Mi smo dosad napravili sve da po stručnom prijedlogu imamo adekvatan broj testiranih i mišljenja smo da smo tu promptni i adekvatni”, rekao je ministar zdravstva.

Formirali smo određeni broj centara za testiranja, ali ne povećavamo broj jer je struka tako rekla, kazao je. Vode se računa o izolacijama i karantenama, kao i svim mogućim kontaktima, dodao je.

VEZANE VIJESTI
Među zaraženima i časna sestra

Apelirao je na starije građane i kronične bolesnike da ostanu u kućanstvima i izlaze samo u slučajevima nužde, a Stožer i društvo će se pobrinuti da dobiju sve što im je potrebno.

“U okviru Stožera organizirat ćemo dostavu lijekovima starijima i nemoćnima”, rekao je Beroš. “Radimo i na tome da se organizira dostava hrane”, dodao je.

Među pozitivnim pacijentima nema težih simptoma, rekla je dr. Alemka Markotić iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ponovno je pozvao građane da poštuju pravila samoizolacije. Dobili smo 533 dojave o kršenju, 93 osobe su sankcionirane, rekao je Božinović.

VEZANE VIJESTI
ZAGREBAČKA ŽUPANIJA Podsjetnik za e-propusnice

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here