VIDEO GLINA Teret obrane i stvaranja hrvatske države prvi su na sebe preuzeli policijski službenici

Središnji dio obilježavanja 29. obljetnice početka oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području započeo je ceremonijom podizanja hrvatskog stijega i polaganjem vijenaca ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu „Suza“, a nastavljen je svečanom akademijom

2134

Središnji dio obilježavanja 29. obljetnice početka oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području započeo je ceremonijom podizanja hrvatskog stijega i polaganjem vijenaca ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu „Suza“, a nastavljen je svečanom akademijom.

Žrtvama se poklonila obitelj poginulog policajca Tomislava Roma, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova te izaslanik predsjednika Vlade RH Davor Božinović, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Željka Josić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, general – bojnik Siniša Jurković, glavi inspektor obrane MORH-a general-pukovnik Drago Matanović, umirovljeni general Mladen Markač, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, njegov zamjenik Ivan Celjak, predsjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić, gradonačelnikom Grada Gline Stjepan Kostanjević i predsjednik glinskog Gradskog vijeća Željko Šešerin, predstavnici Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko ’90, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici mladih Glinjana koji su trebali trčati Memorijalnu utrku “Tomislav Rom”, a koja je odgođena zbog trenutne epidemiološke situacije, te mnogi drugi.

Na svečanoj akademiji podsjetilo se kako se okupljanjem u Glini svake godine prisjećamo te odajemo počast i zahvalnost hrvatskim policajcima koji su se tog dana, 26. lipnja 1991. godine, samo nekoliko sati nakon što je Sabor donio Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske, hrabro suprotstavili srpskim paravojnim formacijama koje su napale Policijsku postaju u Glini. Tom je prilikom poginuo 20-godišnji pričuvni policajac Tomislav Rom, koji je zajedno s ostalim braniteljima postao simbol otpora i junaštva hrvatskih branitelja.

 

Ministar unutarnjih poslova, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske te izaslanik predsjednika Vlade Davor Božinović istaknuo je kako je Glina, važan hrvatski grad, nekoliko puta tijekom stoljeća potvrđivala svoj povijesni značaj, tako i tijekom Domovinskog rata, pruživši prvi otpor srpskom agresoru. “I ovaj nemili događaj potvrda je odlučnosti i  upornosti hrvatskih redarstvenika, hrvatskih branitelja i čitavog hrvatskog naroda u obrani samostalne i suverene RH”, ustvrdio je Božinović.

„Teret obrane i stvaranja hrvatske države prvi su na sebe preuzeli upravo policijski službenici te je njihova ratna uloga odlučujuća i nezamjenjiva, jer su uz svoje osnovne policijske poslove, borbeno djelovali i time udarali temelj stvaranju pobjedničke Hrvatske vojske. A baš zato što su primali prve udare, i prve žrtve Domovinskog rata dolaze iz redova hrvatske policije. Svi mi koji smo kasnije postali dijelom važnog i složenog sustava unutarnjih poslova izrazito smo ponosni na ratnu ulogu hrvatske policije, a svim ratnih žrtvama, uvijek i zauvijek, ostajemo zahvalni“.

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić prisjetio se događanja tog dana prije 29 godina i hrabrog otpora koji je tog dana pružen u Glini.

„Neki bi htjeli da se sve to zaboravi, a neki željeli izbrisati iz sjećanja i pamćenja što se dogodilo tih dana, koje su sve strahote preživjeli Hrvati ovog kraja. To je dan koji u sebi sadržava patnje, ali i ponos hrvatskog naroda i njegovih pobjeda. Upravo da se ne zaboravi, ni taj dan, ali ni svi dugi dani i teški trenuci iz Domovinskog rata, prisjećamo se svih naših poginulih branitelja i stradalnika koji su ugradili svoje živote u temelje hrvatske države. Danas s ponosom možemo pogledati unatrag i reći da smo zaista zahvalni Bogu i sudbini što smo mogli biti sudionici velikih povijesnih pobjeda, povijesnih postignuća i ciljeva za hrvatski narod, ostvarenja koja smo i mi i naši preci željeli gotovo 14 stoljeća“.

Glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević istaknuo je kako „nas jedinstvo koje smo pokazali tih godina potiče na to da zajedničkim snagama nastavimo stvarati uvjete za kvalitetniji i prosperitetniji život građa u Glini, ali i u čitavoj Hrvatskoj“.

„Danas se prisjećamo hrabrosti, zajedništva i sloge hrvatskih branitelja koji su, po cijenu života, stali braniti ono što je njihovo. Zajedništvo, hrabrosti i sloga vodili su nas kroz cijeli Domovinski rat. Hrvatska policija znala je braniti domovinu kada je bilo najpotrebnije pa tako i danas čuva naše granice i sigurnost naših građana. Da vaša žrtva nije bila uzaludna, najbolji svjedok je naša mladost koja je danas ovdje među nama. Danas dječji vrtić u Glini ima najveći broj polaznika u povijesti, čak je premašio brojku prije Domovinskog rata. Imamo najveći proračun koji je, za vrijeme ove Vlade, treću godinu zaredom, povećan čak tri puta. Trenutno u gradu imamo ugovorenih više od 50 milijuna kuna investicija što nikada do sada nije bilo. Sve su to činjenice koje stoje i koje će dugoročno polučiti uspjeh te boljitak razvoja i napretka naše Gline“.

Dodajmo kako je u parku pored crkve sv. Ivana Nepomuka održan prigodni program “Sigurnost i povjerenje – vaša policija”, s taktičko-tehničkim zborom, izvedbom pokazne vježbe ATJ Lučko i zajedničkim ručkom za sve okupljene.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here