VIDEO Na području Gline s radom započela mala hidroelektrana

Hidroelektrana je snage 450 kW

575

U Glini je s radom započela mala hidroelektrana „Fajerov mlin“. Nakon uspješnog probnog rada, nedavno je počela raditi punim kapacitetom i napajati dio grada električnom energijom.

Riječ je jednoj od prvih hidroelektrana na području Sisačko-moslavačke županije. Hidroelektranu je obišao župan Ivo Žinić, koji je podsjetio da je na toj lokaciji nekad bio, sada srušen, „Fajerov mlin“ koji je služio ljudima kao mlin, ali i davao određenu količinu električne energije.

“Ova mala hidroelektrana snage 450 kW je nešto što predstavlja početak korištenja vodne energije, ali i solarne energije. Glina je, možemo reći, ovog trena energetski neovisan grad, jedan od rijetkih u Hrvatskoj. Imamo malu hidroelektranu, ali i dvije velike elektrane koje proizvode energiju veće snage, kao i toplinsku energiju. Rekli su mi vlasnici da idu u gradnju solarne elektrane. To je budućnost!“

Žinić je podsjetio da Sisačko-moslavačka županija potiče nove tehnologije te najavio gradnju postrojenja za testiranje baterija za električne automobile, pokretanje izrade strojeva za izradu namještaja, kao i pogona za izradu panela fotonaponskih ćelija, sve u Glini.

Projektant i nadzornik objekta Radovan Vugrinec podsjetio je da je cijela priča počela 2008. godine:

“Suradnjom s Josipom Cerjakom, napravili smo idejno rješenje, dalje se radio idejni projekt koji su financirale Hrvatske vode. Nastavak toga je bilo da se dobila lokacijska dozvola i išlo se u glavne projekte.”

Vlasnik hidroelektrane Nikola Mrđenović naglasio je da su za vrijeme gradnje imali četiri poplave: “Tako da su troškovi strahovito povećani. Bez uključenja obitelji i podrške institucija ne bih to napravio.”

Sve druge poteškoće smo zaboravili, zaključio je Mrđenović.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime