VIDEO Nakon prelaska Atlantika u čamcu na vesla hrvatski branitelji stigli u domovinu

187
05.05.2022., Velika Gorica - Na Trgu Stjepana Radica u Velikoj Gorici organiziran je docek hrvatskih branitelja Martina Cruickshanka i Wernera Ilica. Oni su prvi Hrvati u povijesti koji su uspjeli prijeci Atlanski ocean u camcu na vesla. Njihov pothvat “Veslom preko Atlantika” trajao je 83 dana te je uvrstio Hrvatsku medu ligu od 31 zemlje prekooceanskih veslaca. Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Hrvatski branitelji i umirovljeni časnici Hrvatske vojske Werner Ilić (55) i Martin Cruickshank (61) su se nakon više od tri mjeseca vratili u Hrvatsku, u Veliku Goricu od kuda je krenulo njihovo povijesno putovanje preko Atlantskog oceana u čamcu na vesla.

Pothvatom „Veslom preko Atlantika“, njih su dvojica preveslali 5500 kilometara Atlantskog oceana i Hrvatsku uvrstili u ligu zemalja prekooceanskih veslača, u kojoj je, uz našu, još samo 31 država.

Također Werner Ilić i Martin Cruickshank svojim podvigom su podsjetili na važnost zaštite oceana i mora.

Na svečanom dočeku u Velikoj Gorici bili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, državni tajnik Darko Nekić, ministar obrane Mario Banožić te gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar.

Werner Ilić i Martin Cruickshank na put preko Atlantika su krenuli 15. siječnja ove godine, na dan kada je 1992.  međunarodna zajednica priznala Republiku Hrvatsku. Na Barbados su nakon 83 dana plovidbe, sretno stigli 22. travnja, na Dan planeta Zemlje, podsjetivši tako svjetsku javnost na važnost očuvanja i zaštite oceana i mora.

Njihov je ekološki potpuno prihvatljiv čamac na vesla, Fenix, za ovaj pothvat bio opremljen desalinizatorom koji se napaja isključivo solarnom energijom.

Pokrovitelj projekta “Veslom preko Atlantskog oceana” je Ministarstvo hrvatskih branitelja. Dvojica dragovoljaca Domovinskoga rata svoj su uspješni povijesni pothvat prelaska Atlantika posvetili svim braniteljima.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime