VIDEO Obilježen Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije

Na dan 27. lipnja 1991. uz rijeku Kupu u Pokupskom raspoređena je 2. brigada Zbora narodne garde

321

Datum 27. lipnja Dan je hrvatskih branitelja Zagrebačke županije. Na taj dan 1991. uz rijeku Kupu u Pokupskom raspoređena je 2. brigada Zbora narodne garde, a 2013. Županijske skupština proglasila je ovaj dan Danom hrvatskih branitelja Zagrebačke županije.

Budući, sukladno epidemiološkim preporukama, ove godine nema tradicionalnog programa i središnjeg okupljanja branitelja u nekom od gradova s područja Zagrebačke županije, ovom je prigodom obilježena i 30. obljetnica od početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj.

U spomen na sve poginule branitelje, ispred spomen-obilježja na mostu preko Kupe u Pokupskom položeni su vijenci i zapaljeni lampaši. Vijenac je položio izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković, ispred Sabora Republike Hrvatske izaslanik predsjednika Sabora Krešimir Ačkar, ispred Vlade Republike Hrvatske izaslanik predsjednika Vlade, ujedno i državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja, Darko Nekić zajedno s Markom Rašićem, načelnikom Policijske uprave zagrebačke.

Ispred Zagrebačke županije i Općine Pokupsko vijenac je položila delegacija na čelu sa županom Stjepanom Kožićem, dok je u ime braniteljskih udruga s područja Zagrebačke županije vijenac položila delegacija braniteljskih udruga na čelu s umirovljenim generalom Josipom Lucićem. Molitvu je predvodio vlč. Silvio Eljuga.

Točno prije 30 godina raspoređena je 2A brigada ZNG Gromovi uz rijeku Kupu čime je stvoren uvjet da prostor omeđen Zagrebom, Siskom i Karlovcem bude posebno branjeni, podsjetio je župan Zagrebačke županije:

„Hrvatski branitelji su ti koji su snove generacija o vlastitoj državi pretvorili u stvarnost. Ostavljajući svoja ognjišta, obitelji i sigurnost krenuli su u rat u kojem su za Hrvatsku bili spremni dati i ono najdragocjenije, vlastiti život. Ovim putem svim hrvatskim braniteljima Zagrebačke županije čestitam njihov Dan, sa željom da ih prati dobro zdravlje i vedri duh. Iskreno se nadam da će nam epidemiološka situacija ići na ruku da nagodinu ovaj važan dan ponovno možemo proslaviti u zajedništvu sa svim braniteljima u jednom od naših gradova.“

Čestitku braniteljima uputio je general Josip Lucić istaknuvši kako su branitelji s područja „zagrebačkog prstena“ pružili otpor neprijatelju i time onemogućili prodor na Zagreb: „Ovim činom odali smo počast svim tragično preminulim braniteljima i njihovim obiteljima, prisjećajući se njihove žrtve za mir i slobodu koju živimo“.

Nakon što su položeni vijenci na spomen-obilježju, župan Stjepan Kožić i zamjenik župana Ervin Kolarec susreli su se s braniteljima, sudionicima Županijskih igara udruga dragovoljaca Domovinskog rata, također u Pokupskom.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime