VIDEO Obilježena 30. obljetnica progona hrvatskog stanovništva s područja grada Gline

Takav postotak nastradalih u Domovinskom ratu nema ni Vukovar

435

U Gornjem Viduševcu je u četvrtak, 30. rujna obilježena 30. obljetnica progona hrvatskog stanovništva s područja grada Gline.

Podsjetimo, krajem rujna 1991. godine odmetnuta JA i pobunjeni Srbi krenuli su na hrvatska sela preko rijeke Gline u pravcu rijeke Kupe sa željom uništenja svega što je hrvatsko. Prva na udaru bila je viduševačka crta obrane koja se držala od ljeta sve do kraja rujna te 1991. godine. Daleko moćniji neprijatelj nakon žestokih borbi prelazi rijeku Glinu i ulazi u hrvatska sela, pali, uništava i ubija sve što je hrvatsko, katoličko.

Sjećajući se tih teških dana godine 1991. i svih onih koji svoj život položili na oltar Domovine kod Spomen golubice u Gornjem Viduševcu položeni su vijenci u upaljene svijeće.

U ime organizatora, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Grada Gline njezin predsjednik Marko Sremić sjetio se tog vremena od prije 30 godina:

“Prije 30 godine, na ovom prostoru, na svakom kvadratnom metru bila je smrt. Kako otac biskup reče u propovjedi, mi smo bili ovce, a nas su napadali vukovi. Mislim da su to bile životinje koje zaslužuju daleko teži, krvoločniji izraz. Nitko od nas tada ili koji mjesec prije nije očekivao da će mu netko doma doći i reći: “Ti ovdje više nisi doma! Ti odavdje moraš ići ili moraš poginuti.” Čuli smo brojku, takav postotak u Domovinskom ratu nema Vukovar.”

Izaslanik gradonačelnika Grada Gline za ovo obilježavanje bio je Stjepan Kostanjević:

“Ovdje su nas napadali tenkovi s petokrakama! Ne samo ovdje… Na području cijele Republike Hrvatske su prvo izašli oni s petokrakama i tenkovima, a iza njih su kasnije išli naši susjedi koje poznajemo, palili i ubijali sve one koji su ostali u svojim domovima misleći da im nitko ništa neće napraviti, da nikome nisu ništa učinili zlo, ali nažalost, brojka je takva.”

U ime potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda na ovom obilježavanju je u Gornjem Viduševcu bio Vladimir Bergman:

“Znamo da su glinsko i petrinjsko područje stradali jednako kao i Vukovar, kao i Posavina. U tom smislu se to nikako ne smije zaboraviti. Sada u miru ovo područje treba “liječiti”. Zato smo mi tu, svi mi, posebno Ministarstvo hrvatskih branitelja koje ima zakonsku i moralnu obvezu da štiti dignitet Domovinskog rata i hrvatskih branitelja.”

U ime predsjedika Hrvatske vlade i župana Sisačko-moslavačke županije u Gornjem Viduševcu bio je zamjenik župana Mihael Jurić:

“Prošlo je 30 godina od tih teških, olovnih vremena. Imao sam 11 godina, ali se jako dobro sjećam tih dana kada je naša Hrvatska krvarila pod najezdom razularenih srbočetničkih postrojbi. Morali smo se povući preko Kupe. Ali sjećam se, prvi hrvatski predsjednik je rekao da ni pedalj hrvatske zemlje nećemo prepustiti neprijatelju, da ćemo kuće ponovno izgraditi i da će biti još ljepše. Kada povučemo paralelu s potresom koji nas je zadesio, s propovjedi oca biskupa i riječima da moramo imati vjeru, samopouzdanje, bjeru u Boga, nas, ljude oko nas, lokalno, županijsko, nacionalno vodstvo. Kada se sjetimo tih dana kada smo prognani i izgnani, a rečeno je da ćemo se vratiti. Bilo je to teško vjerovati! Ali već 1995. smo se vratili. Čestitam i zahvaljujem vama, hrvatskim braniteljima, hvala vam na Domovini. Već 2000. godine smo imali kuće koje su bile ljepše nego što su bile. Tad je to bilo vjerovati. Danas imamo tešku situaciju gdje nas je zadesio potres, gdje su nam kuće oštećene i uništene institucije. Vjerujte, obnovit ćemo ih, bit će još ljepše!”

Na kraju, zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić posebno je zahvalio svim hrvatskim branitelljima koji su nam dali Domovinu te poručio kako moramo imati vjere u Boga, u sebe, u svoje bližnje, u naše institucije i samo tako ćemo izgraditi svoj grad, svoju županiju i Domovinu, poručio je Jurić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime