VIDEO Obilježena 31. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području

246

Samo dan nakon što je Hrvatski sabor proglasio suverenost i samostalnost RH, pobunjeni Srbi su 26. lipnja 1991. napali glinsku policijsku postaju koju je branila skupina hrvatskih redarstvenika. U tom je napadu poginuo 21-godišnji policajac Tomislav Rom, ranjena su dvojica policajaca, a 16 ih je zarobljeno i odvedeno u zarobljeništvo u kninski logor.

Sjećajući se na te dane iz godine 1991. od rana jutra u gradu Glini u nedjelju, 26. lipnja se obilježavala 31. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području.

Program obilježavanja započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grob pokojnog policajca Tomislava Roma u Gornjem Viduševcu.

Na glinskoj šetnici kod Spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu odana je počast, a potom se u Mimohodu predvođenim ratnim zastavama krenulo prema Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu “Suza”, gdje je nastavljen Svečani program i ceremonija podizanja hrvatskog stijega te polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu “Suza”.

U crkvi sv. Ivana Nepomuka služena je Sveta misa.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina podsjetio je da događaj iz 26. lipnja 1991. godine ocrtava srčanost, domoljubje, požrtvovnost hrvatskih policajaca:

“Sjećamo se, nažalost i našeg poginulog kolege Tomislava Roma, ali sjećamo se i svih naših poginulih kolega. Poginula su 762 hrvatska policajca, 26 nestalih i sjećamo se svih poginulih hrvatskih branitelja.”

Napad na policijsku postaju u Glini označavamo kao početak Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj, istaknuo je župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak:

“25. lipnja 1991. godine, Sabor je donio povijesnu odluku o razdruživanju Hrvatske od ostalih Jugoslavenskih država. Ni 24 sata kasnije, napadnuta je policijska postaja u Glini, a tijekom tog napada, jedan pripadnik hrvatske policije, Tomislav Rom je izgubio svoj život. Taj napad na policijsku postaju u Glini označavamo kao početak Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj. Glina ima posebno mjesto u Hrvatskoj povijesti kada govorimo o Domovinskom ratu, jer je na podruju Gline započeo Domovinski rat, ali i završio nakon akcije “Oluja”.”

Sisačko-moslavačka županija jedna je od onih koja je najviše stradala u Domovinskom ratu, podsjetio je gradonačelnik Grada Gline Ivan Janković:

“Grad Glina je poseban po tome što je samo nekoliko sati nakon proglašenja samostalnosti RH izvršen prvi napad na mladu Republiku. Danas se prisjećamo tih događaja i heroja Domovinskog rata, a posebno našeg glinskog sina Tomislava Roma, koji je nakon proglašenja neovisnosti, prvi hrvatski policajac koji je dao život za Domovinu.”

Jedan od glinskih policajaca koji je toga dana 26. lipnja 1991. godine branio Policijsku postaju Glina je otac glisnkog gradonačelnika Ivana jankovića:

“Imao sam dvije godine kada je počinjen napad i kada je otac odveden u Knin 1991. godine na torturu i mučeništvo. Nismo znali koja mu je sudbina. No, nakon mjesec i pol dana, vratio se živ i zdrav.”

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime