Svoju bogatu kulturnu baštinu, stvaralaštvo brojnih udruga, ali i domaće proizvode, autohtone suvenire i uporabne predmete predstavljaju danas Petrinjci u metropoli, na Trgu bana Jelačića.

Zagrepčani imaju prigodu vidjeti i kako izgleda tradicionalna petrinjska manifestacija, kojom Petrinjci obilježavaju svoj Dan Grada, Lovrenčevo.

Prezentacija petrinjskog kraja i Lovrenčeva započela je već u 7 ujutro, a traje sve do 23 sata.

Brojne štandove, na kojima svoje proizvode predstavlja tridesetak obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstva te Lokalna akcijska grupa Zrinska gora- Turopolje, obišla su jutros i dva gradonačelnika.

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović objasnio je što se želi postići ovom prezentacijom.

TON 

Petrinjcima se na gostovanju zahvalio domaćin, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

TON

Susret gradonačelnika nije prošao bez spominjanja nadaleko poznatog petrinjskog specijaliteta, petrinjske kobase, za koje je Bandić rekao da su ipak među najboljima u Hrvatskoj. Kobase su se pekle u velikoj tavi, zapremnine oko dvije tisuće litara. Kuhar zadužen da nahrani Zagrepčane na trgu je Hajrudin Kulašić, a s njim je razgovarala naša Matea Srebačić.

TON

Unatoč nagovaranju, Kulašić nije s nama htio podijeliti sastojke, pa tako oni i dalje ostaju poznati samo rođenim Petrinjcima.

U Zagrebu se predstavlja i Udruga Đeram iz malog sela na Baniji, Dragotinaca. Udruga nastoji oživiti selo i očuvati tradiciju i govornog izričaja ovoga kraja. S čime se predstavljaju u Zagrebu, opisala je voditeljica udruge Kata Perković.

TON

Uz brojne OPG-ovce i udruge, na zagrebačkom trgu poglede prolaznika privlačio je i nezaobilazni simbol grada Petrinje – velika stucka, koja je na jedan dan preseljena sa svog trajnog boravišta na ulazu u Petrinju. Velika stucka ima četiri metra, a izrađena je u radionici petrinjskog majstora, inače jednog od rijetkih preostalih lončara u Hrvatskoj, Velentina Valenta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here