VIDEO – PETRINJA Potpisani ugovori za dodjelu bespovratnih sredstava za razvoj poduzetništva

Ugovore je potpisalo 17 poduzetnika

564

Grad Petrinja organizirao je potpisivanje ugovora za poduzetnike koji su iskoristili poticaje za zapošljavanje novih djelatnika sukladno projektu iz Intervencijskog plana. Riječ je o 17 poduzetnika koji su do sada iskoristili ovu povoljnost, a svečano potpisivanje održano je na Gradskoj trežnici.

Natječaj ukupne vrijednosti 10 milijuna kuna dio je Intervencijskog plana Grada Petrinje te je još uvijek otvoren za prijave. Ovim programom Grad Petrinja potiče otvaranje novih radnih mjesta kroz sufinanciranje plaća novozaposlenih djelatnika do 3.000 kn mjesečno u trajanju 12 mjeseci. Do sada je Grad isplatio ovu vrstu potpore u iznosu milijun kuna, a potpisani su ugovori za novih 917.000 kn.

Gradonačelnik Dumbović podsjetio je kako se radio akcijski plan: „To je bio plan u kojem smo imali odlične partnere od mjesnih odbora, komunalnih poduzeća, civilnih inicijativa, OPG-ovaca, poduzetnika koji su prije svega razumjeli što je to akcijski plan. Kad smo započeli to davno okrenuli smo se europskim novcima jer ovaj naš proračun koji je sam sebi svrha ne može biti razvojan. Kada smo rekli da ćemo dobiti milijune, mnogi poduzetnici nisu vjerovali. A evo dobili su ih i to zato jer je Grad odlučio da kroz komunalnu, društvenu i gospodarsku infrastrukturu i za poduzetnike povući određena sredstva.

Ta sredstva su danas u gradu i nitko ne priča o 22 milijuna kuna bespovratnih sredstava koje su dobili poduzetnici grada Petrinje. Nijedan grad u Hrvatskoj nije dao 22 mil kuna bespovratnih potpora. To su naši petrinjski poduzetnici: imali su hrabrost, imali su viziju i cilj, ali i rješenje da do njega dođu. Jer europski novac nas čeka na dlanu. Da vas podsjetim, Proračun Grada Petrinje je jedva 70 milijuna kuna, a europski proračun je 400 milijuna kuna. To je ogromna razlika i zato Petrinja ima svoju šansu. Kad su prvi poduzetnici počeli dobivati novce, mnogi su vidjeli da se isplati doći u grad Petrinju. Ovdje smo danas potpisali sporazum o financiranju s Tenaco grupom kojim su dobili 220 tisuća kuna. To je ogroman bespovratni novac i tu je naša prednost. Želim da sve ono što u budućnosti budemo radili, da radimo zajednički, u interesu onih koji stvaraju novu vrijednost, a to su mali i srednji poduzetnici. To su oni koji rade i guraju novac u proračun. Trebamo i dalje raditi dobre programe i ući u 2021. s još više projekata. Želimo kao Grad biti partner svima koji ste danas dobili sredstva, da to bude jedna dobra petrinjska priča.“

Dumbović je na kraju poželio svima sretne blagdane uz poziv na odgovornost i distancu.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i imovinu Grada Petrinje Ante Marić, rekao je nešto više o bespovratnim sredstvima koji su dodijeljenji poduzetnicima na području grada Petrinje: „Lijepo je vidjeti ovaj baner gdje piše deset milijuna kuna, mi u Gradu smo se borili preko tri godine, dokazivajući Minisratsvu da je to za naš grad i poduzetnike. Ne bi ni mogli taj projekt prijaviti da već nismo imali program sufinanciranje novih radnih mjesta prije ovih tri tisuće. Grad je iz svojih vlastitih sredstava dao 500 kuna i 1000 kuna za novo radno mjesto. Nakon što smo ga prijavili, morali smo u pojedinim trenucima dokazivati neke banalne stvari „ima li Grad Petrinja legitimitet dodijeliti potpore“, a naravno da ima. Došli smo do dva milijuna kuna podijeljenih sredstava, naravno treba ostvariti ovu brojku od 10 milijuna kuna. Ovih 10 milijuna kuna su 100% bespovratni i za poduzetnike na našem području za otvaranje i očuvanje novih radnih mjesta. Imam osjećaj da ima poduzetnika koji se nisu još prijavili i koji se još uvijek mogu prijaviti za 2019. i 2020. Godinu da bi ostvarili novac zapošljavanja. Uvjeti su da je djelatnik zaposlen na području grada Petrinje jer je to mjera poboljšanja poduzetničke klime. Ima prostora, prijavite se i najvažnije poštivati proceduru. Osim ovih potpora Grad Petrinja dodjeljuje i ostale potpore koje su također značajne koji su na razini tri milijuna kuna godišnje i to Petrinju diže na prvo mjesto u Republici Hrvatskoj po dodijeljenim potporama za poduzetnike.”

Pročelnica Upravnog odjela za EU fondove i razvoj Grada Petrinje Edisa Mašinović istaknula je da je u Intervencijskom planu Grada Petrinje, ukupne vrijednosti 205,8 milijuna kuna, za razvojni prioritet RP2 Unaprjeđenje poduzetničkog okruženja namijenjeno 71,6 milijuna kuna:

Osim natječaja „Dodjela bespovratnih sredstava za razvoj poduzetništva u gradu Petrinji“ 25 milijuna kuna iz Intervencijskog plana odnosi na javni poziv Razvoj poduzetništva u gradu Petrinji, u sklopu kojeg su u provedbi 52 projekta, ukupne vrijednosti nešto manje od 21 milijun kuna.” Time je ovaj javni poziv u cijelosti realiziran te ga ocjenjujemo kao uspješnog, zaključila je Mašinović.

Danijela Žugaj dobitnica je potpore i vlasnica obrta koji zapošljava 13 osoba te je na kraju zahvalila svima koji su sudjelovali na Projektu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime