VIDEO Posvećena crkva sv. Marije Magdalene u Sunji

Crkva sagrađena prije gotovo 200 godina, uništena u Domovinskom ratu i ponovno obnovljena, prvi je put i posvećena

810
Sisačka biskupija

Župa sv. Marije Magdalene u Sunji svečano je u srijedu, 22. srpnja proslavila blagdan svoje nebeske zaštitnice. Misno slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić koji je tom prigodom i posvetio tu obnovljenu crkvu. U koncelebraciji bili su domaći župnik vlč. Ivan Faletar, kancelar mr. Janko Lulić, dekan Dubičko-kostajničkog dekanata fra Stjepan Jambrošić i desetak svećenika. Uz domaće vjernike slavlju su nazočili i predstavnici Sisačko-moslavačke županije i Općine Sunja.

Župna crkva posvećena svetoj Mariji Magdaleni sagrađena je 1824. godine, na mjestu starije drvene crkve, koja se u izvorima spominje još početkom 18. stoljeća, a u unutrašnjosti se nalazi sačuvan inventar iz vremena gradnje i orgulje majstora Josepha Brandla iz 1909. godine. U Domovinskom ratu Sunja se nalazila na prvoj crti obrane i župna crkva bila je višestruko granatirana i razorena te je nakon završetka rata i višegodišnje obnove sada i posvećena.

Sisačko – moslavačka županija

Na posvećenju je nazočio i sisačko – moslavački župan Ivo Žinić.

„Veliki je ovo događaj. Kao župan, doživio sam već desetak ovakvih posveta jer su naše svetinje na području županiji, nažalost, tijekom Domovinskog rata oskvrnute, uništene i potpuno srušene. Nazočio sam na svakoj obnovi i posveti. Drago mi je da je i ova crkva, koja je sagrađena prije gotovo 200 godina i nikada nije posvećena, sada potpuno obnovljena i napokon i posvećena. Moram zahvaliti i sunjskom župniku koji okuplja ovaj narod i propovijeda Božju riječ. Vjerujem da je i to putokaz za budućnost i opstanak ljudi na ovom području. Nije lako ovdje živjeti, no uvjeren sam da je to, uz obnovljenu crkvu i sve ono što čini općinski načelnik i vodstvo Općine, dobar putokaz za budućnost i opstanak Sunje“.

Sisačka biskupija

Na kraju okupljenima se obratio i župnik Faletar zahvalivši svima koji su pomogli novčanim donacijama, ali i svojim radom, da crkva zasja u novom sjaju. Pojasnio je i detaljno kako je tekla ova zadnja faza obnove koja je započela u listopadu prošle godine te kako je ukupna vrijednost učinjenog skoro 800 tisuća kuna.

Izvor i Photo: Sisačko – moslavačka županija/Sisačka biskupija/Portal Radio Banovine

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime