VIDEO Situacija u SMŽ zadovoljavajuća, no ostaje poziv na oprez

Iz Stožera su zahvalili građanima što su svojim ponašanjem pridonijeli povoljnoj epidemiološkoj situaciji te ih pozvali da i dalje budu na oprezu i prate upute Nacionalnog stožera civilne zaštite

78

Nakon današnje sjednice Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije održana je konferencija za novinare na kojoj je župan Ivo Žinić izrazio zadovoljstvo trenutnim stanjem vezano uz koronavirus te činjenicom kako tri dana za redom nema novozaraženih na području ove županije.

„Od ukupno više od 1200 testiranih u našoj županiji, imali smo registriranih 36 pozitivnih osoba. Od toga je 32 s područja naše županije, a četiri su iz drugih županija, Od te 32 osobe, izliječeno je njih 15. Ovog trena imamo 17 pozitivnih. Od toga je četiri na liječenju u općoj bolnici dr. Ivo Pedišić Sisak. Ovako dobroj situaciji pogodovalo je pridržavanje mjera svih naših stanovnika koji su ipak slušali upute i ponašali se sukladno onim mjerama koje su bile propisane.“

Najavio je postupno popuštanje mjera koje je dan ranije donijela Vlada od kojih prve, poput otvaranja pojedinih trgovina i uslužnih djelatnosti te javnog prijevoza, kreću od ponedjeljka, 27. travnja.

Načelnik Stožera civilne zaštite Sisačko – moslavačke županije Roman Rosavec izvijestio je o aktivnostima koje su provedene i zaključcima koji su doneseni na sjednici stožera. Naveo je prijedlog o otvaranju koridora prema Zagrebu te da je upućen zahtjev Stožera i Sisačke biskupije o mogućnosti održavanja misa u povodu blagdana Sv. Kvirina na otvorenom gdje je to moguće.

„Ono što nas očekuje jest i dalje ugroza od ove bolesti. Iako se osjeća određeno relaksiranje i popuštanje mjera, želim još uvijek apelirati na sve naše sugrađane da, naročito u vrijeme vikenda, ali i svakodnevno, vode brigu o sebi i svojim najbližima, da ne izlaze bespotrebno van te da se pridržavaju svih onih protuepidemijskih mjera kako bi se ovaj pozitivan trend u našoj županiji nastavio i dalje“.  

Načelnik Policijske uprave Luka Pešut ustvrdio je kako je stanje sigurnosti na području županije zadovoljavajuće te kako ovog tjedna nije bilo teških kaznenih djela niti teških prometnih nesreća.

„Od ponedjeljka do danas policijski službenici su izvršili nadzor i pregled osoba koje su u samo izolaciju u 246 slučajeva. Na dvije dojave smo imali tri osobe koje su kršile samoizolaciju. Od početka izbijanja krize do sada imali smo ukupno 53 kršenja samoizolacije. Trenutno je broj osoba u samoizolaciji 356.“

Zadovoljan trenutnom situacijom po pitanju koronavirusa je i dr. Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije koji je kazao kako je situacija pod stalnim nadzorom.

„Vi mediji ste mi najjače oružje! Informacija o pravilnom ponašanju, koja je glavna i osnovna preventivna mjera i glavni način kako ćemo ovu bolesti obuzdati i suzbiti, dolazi upravo preko vas. Jer ovu bolest neće suzbiti niti obuzdati znanje medicine ili umijeće medicinskih stručnjaka, već model ponašanja ljudi“.

Ravnatelj Opće bolnice dr. Ivo Pedišić Sisak Tomislav Dujmenović izvijestio je kako je u bolnici smješteno četvero pacijenata srednje kliničke slike.

„Pripremamo se na puštanje u pogon cjelokupne bolnice. Kako bi se izbjegle gužve, vjerojatno će nam velika većina ambulanta morati raditi u poslijepodnevnim satima. Ono što smo mogli vidjeti u vrijeme ove epidemije i ugroze je koliko je naš prostor skučen te koliko imamo neadekvatnog prostora. Zato će nam puno značiti izgradnja našeg središnjeg paviljona koja ide dobrim tempom.“

Iz Stožera su zahvalili građanima što su svojim ponašanjem pridonijeli povoljnoj epidemiološkoj situaciji te ih pozvali da i dalje budu na oprezu i prate upute Nacionalnog stožera civilne zaštite.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here