U Hrvatskoj se danas obilježava Dan državnosti u spomen na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. U povodu Dana državnosti u Sisku je, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, odana počast svim hrvatskim braniteljima koji su svoje živote dali za slobodu i neovisnost.

Obilježavanje Dana državnosti u Sisku je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u spomen na sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje kod središnjeg križa na Gradskom groblju Viktorovac, a nastavilo se paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana u Sisku. Vijence su položile i svijeće zapalile obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja,  izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije, Gradova Siska i Popovače, Općine Lekenik, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Sisačko – moslavačke županije i grada Siska, Ured državne uprave u SMŽ te predstavnici policije i političkih stranaka. Izaslanstvo Sisačko – moslavačke županije predvodio je zamjenik župana Ivan Celjak koji se, čestitajući Dan državnosti, prisjetio povijesne odluke Hrvatskog sabora.

VEZANE VIJESTI
SSSH i iz Siska pozvao na prosvjed za Međunarodni praznik rada

„25. lipnja 1991. godine Hrvatski sabor je donio odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske. Naš prvi predsjednik, u svom govoru u kojem je proglasio samostalnost i neovisnost, između ostaloga, pozvao je međunarodnu zajednicu, sve vlade i parlamente svijeta, da priznaju izraženu volju hrvatskog naroda i svih građana Republike Hrvatske za samostalnom i suverenom državom. Sisačko-moslavačka županija tradicionalno obilježava Dan državnosti prisjećajući se poginulih hrvatskih branitelja, onih kojima smo najzahvalniji za ostvarenje tisućljetnog sna hrvatskog naroda za samostalnom, suverenom i neovisnom državom. Svim stanovnicima Sisačko-moslavačke županije, svim Hrvaticama i Hrvatima, čestitam Dan državnosti“, rekao je Celjak.

VEZANE VIJESTI
Čestitka petrinjskog gradonačelnika povodom Dana državnosti

Dodajmo kako je molitvu kod Središnjeg križa predvodio vlč. Ivan Grbešić, župnik sisačke Župe Pohoda Blažene Djevice Marije.

 

 

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here