U Hrvatskoj se danas obilježava Dan državnosti u spomen na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. U povodu Dana državnosti u Sisku je, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, odana počast svim hrvatskim braniteljima koji su svoje živote dali za slobodu i neovisnost.

Obilježavanje Dana državnosti u Sisku je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u spomen na sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje kod središnjeg križa na Gradskom groblju Viktorovac, a nastavilo se paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana u Sisku. Vijence su položile i svijeće zapalile obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja,  izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije, Gradova Siska i Popovače, Općine Lekenik, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Sisačko – moslavačke županije i grada Siska, Ured državne uprave u SMŽ te predstavnici policije i političkih stranaka. Izaslanstvo Sisačko – moslavačke županije predvodio je zamjenik župana Ivan Celjak koji se, čestitajući Dan državnosti, prisjetio povijesne odluke Hrvatskog sabora.

„25. lipnja 1991. godine Hrvatski sabor je donio odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske. Naš prvi predsjednik, u svom govoru u kojem je proglasio samostalnost i neovisnost, između ostaloga, pozvao je međunarodnu zajednicu, sve vlade i parlamente svijeta, da priznaju izraženu volju hrvatskog naroda i svih građana Republike Hrvatske za samostalnom i suverenom državom. Sisačko-moslavačka županija tradicionalno obilježava Dan državnosti prisjećajući se poginulih hrvatskih branitelja, onih kojima smo najzahvalniji za ostvarenje tisućljetnog sna hrvatskog naroda za samostalnom, suverenom i neovisnom državom. Svim stanovnicima Sisačko-moslavačke županije, svim Hrvaticama i Hrvatima, čestitam Dan državnosti“, rekao je Celjak.

Dodajmo kako je molitvu kod Središnjeg križa predvodio vlč. Ivan Grbešić, župnik sisačke Župe Pohoda Blažene Djevice Marije.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here